Kezdőlap » Li Csiang miniszterelnök a kormányi munkákról beszélt
Hírek

Li Csiang miniszterelnök a kormányi munkákról beszélt

Li Csiang kínai miniszterelnök március 13-án Pekingben tartott sajtóértekezletén a kínai kormány idei munkájának célkitűzései kapcsán elmondta, hogy az emberközpontú fejlesztési filozófia szilárd megalapozása a párt és a kormány valamennyi tevékenységének fókuszában áll. Hszi Csin-ping főtitkár elmondta, hogy a kínai nép jólét iránti vágyának teljesítése a KKP és a kínai kormány együttes célja, a népi kormány a népet tartja a legfontosabbnak. A nép számára a lakhatás, a foglalkoztatás, a jövedelem, az oktatás, az egészségügyi ellátás és az ökológiai környezet a leglényegesebbek, közölte Li miniszterelnök.

Li Csiang rámutatott, hogy a kínai kormány következő feladata a tudományos- és technológiai innovációs képességek fejlesztése, egy modern ipari rendszer kiépítése, valamint a fejlesztési módszerek „zölddé” alakításának elősegítése. Kifejtette: általánosságban elmondható, hogy az új fejlesztési koncepciót maradéktalanul, pontosan és átfogóan kell megvalósítanunk, fel kell gyorsítanunk egy új fejlesztési minta felépítését, és a magas színvonalú fejlesztés előmozdítására kell összpontosítanunk.

Li Csiang kijelentette, hogy Kína idei gazdasági növekedési célja jelenleg 5% körül van, amelyet különböző tényezők átfogó mérlegelése után határoztak meg pontosan. Természetesen most a gazdasági aggregátumunk nagy, meghaladta a 120 billiót, és most sok új kihívás áll előttünk. Ilyen magas bázison nem biztos, hogy könnyű elérni az 5% körüli növekedést, mindenképpen keményebben kell érte dolgoznunk – tette hozzá Li Csiang miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a kínai központi kormány teljes egészében és pontosan hajtja végre az „egy ország, két rendszer” politikát, teljes mértékben támogatja Hongkong és Makaó integrációját az ország általános fejlődésébe, támogatja Hongkongot és Makaót gazdaságuk fejlesztésében és lakosságuk megélhetésének javításában, továbbá támogatja Hongkongot és Makaót nemzetközi versenyképességük elősegítésében. Hongkong és Makaó jövője még szebb lesz.

A magángazdaság fejlesztéséről a kínai miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magángazdaság fejlesztési környezete egyre jobb lesz, egy új kiindulópontból Kína erőteljesen piacorientált, jogalapú és nemzetközi üzleti környezetet alakít ki, a vállalkozások tulajdonjogát, valamint a vállalkozók jogait és érdekeit a törvényekkel összhangban védi, elősegíti a tisztességes versenyt a különböző gazdasági szereplők között, és támogatja a magánvállalkozások fejlődését és növekedését. Rámutatott, hogy Kínában rendkívül nagy a piaci igény, sok új terület vár még kiaknázásra, amelyek mindegyike hatalmas fejlődési lehetőségeket rejt magában.

Li Csiang miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a reform és nyitás Kína alapvető politikái, ami soha nem fog változni. Az idei évvel kapcsolatban még említést tett a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi szabályokról, és arról, hogy az ország elmélyíti a nyitást, annak érdekében, hogy több külföldi befektető jöjjön Kínába.

A kínai–amerikai kapcsolatok fejlődéséről Li Csiang kínai miniszterelnök kifejtette: most az a legfontosabb, hogy a Hszi Csin-ping kínai államelnök és Joe Biden amerikai elnök tavaly novemberi találkozóján nyélbe ütött megállapodásokat végrehajtsák. Mint mondta, kínai statisztikai adatok szerint tavaly a kínai–amerikai kereskedelem értéke elérte a 760 milliárd dollárt, ami történelmi rekord. A gazdasági ügyekben Kína és az Egyesült Államok hangsúlyos előnyöket szereznek az együttműködéseknek köszönhetően. A két országnak együttműködésekre van szüksége, ezzel kapcsolatban több lehetőség is várható a jövőben, ugyanakkor a köztük levő konfliktusok sértik mindkét ország érdekeit – fogalmazott Li Csiang.

2023. március 13.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031