Kezdőlap » Kína a világ második legnagyobb digitális gazdasága, és további növekedést tervez
Információk

Kína a világ második legnagyobb digitális gazdasága, és további növekedést tervez

Kína fokozni fogja az alapvető adatrendszerek kiépítésére irányuló erőfeszítéseket, mérsékelten proaktív megközelítéssel támogatja a digitális infrastruktúra kiépítését, és felgyorsítja a vállalkozások digitális átalakulását – közölték hétfőn kormányzati tisztviselők. 

 Sun Wei, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság innovációs és csúcstechnológiai fejlesztési osztályának igazgatóhelyettese elmondta, hogy gyorsított lépéseket tesznek az adatelemek piaci rendszerének kiépítésére, a szupergyors 5G technológia nagyszabású kereskedelmi alkalmazásának felgyorsítására, a globális versenyképességű digitális ipari klaszterek kialakítására és a nemzetközi együttműködés elmélyítésére a digitális gazdasági ágazatban. 

 Sun a megjegyzéseket a hatodik Digitális Kína csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján tette, amelyet a tervek szerint április 27-28. között tartanak a Fujian tartománybeli Fuzhou-ban. 

 A csúcstalálkozó több szekcióból áll majd, köztük egy fő fórumból, 20 alfórumból olyan égető témákról, mint az adatforrások, a mesterséges intelligencia és a digitális kormányzat, két kiállításból és egy innovációs versenyből

 Cao Shumin, a kínai kibertér-felügyelet helyettes vezetője elmondta, hogy Kína 5G bázisállomásainak száma 2022 végére elérte a 2,31 milliót, és az ország büszkélkedhet azzal, hogy több mint 500 millió háztartást képes gigabites optikai hálózattal összekapcsolni. 

Cao kiemelte, hogy a digitális gazdaság a gazdasági növekedés egyik fő motorja, és az ország elektronikus információgyártó ágazata tavaly stabil növekedést könyvelhetett el, működési bevételei 15,4 milliárd jüant (795,8 milliárd forint) tettek ki. 

 A kínai digitális gazdaság mérete 2021-ben elérte a 45,5 billió jüant, ami a második helyet jelenti a világon, és az ország GDP-jének 39,8 százalékát teszi ki – áll a Kínai Információs és Kommunikációs Technológiai Akadémia által kiadott fehér könyvben. 

 A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és az Államtanács – a kínai kabinet – által februárban közösen kiadott terv szerint Kína lépéseket tesz a digitális infrastruktúra és az adatforrás-rendszerek kiépítésére. 

 A terv szerint 2025-re hatalmas előrelépés történik a digitális Kína kiépítésében, a digitális infrastruktúra hatékony összekapcsolhatóságával, a digitális gazdaság jelentős javulásával és a digitális technológiai innovációban elért új áttörésekkel. 

 Guo Ningning, Fujian tartomány kormányzóhelyettese elmondta, hogy a digitális technológiák széles körű alkalmazásra találnak a tartomány különböző iparágaiban, hozzátéve, hogy Fujian digitális gazdaságának hozzáadott értéke 2022-ben meghaladja a 2,6 billió jüant, ami a tartomány GDP-jének közel 50 százalékát teszi ki. 

 Kína decemberben 20 kulcsfontosságú intézkedést mutatott be az adatok alaprendszereinek kiépítése és az adatforrások jobb kihasználása érdekében. Az ország alapvető adatrendszerei magukban foglalják az adatok tulajdonjogi rendszerének, a forgalmi és kereskedelmi rendszernek, a bevételek elosztási rendszerének és a biztonságirányítási rendszernek a létrehozását. 

2023. Április 4.

( ChinaDaily )

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. április
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930