Kezdőlap » CMG kommentárja: Kína kellő lendülettel rendelkezik a gazdasági növekedés tekintetében
Hírek

CMG kommentárja: Kína kellő lendülettel rendelkezik a gazdasági növekedés tekintetében

Az ENSZ Népesedési Alapja szerdán nyilvánosságra hozott beszámolója a világ népességének 2023 évi helyzetéről, tartalmazza, hogy India népessége az év közepén meghaladja Kínáét, vagyis India lesz a legnépesebb ország a világon. A nyugati sajtó egy része a hírt úgy értelmezte, hogy ez „a hátrány még nehezebbé teszi Kína fellendülését”. Vajon tényleg így van ez?

Valójában mindez ürügy Kína hanyatlásának bizonyításához, a családtervezési politikától a társadalom elöregedésén át a születéscsökkenésig. Ráadásul az Egyesült Államok megpróbálja lefékezni Kína fejlődését és arra ösztönözni a szövetségeseit, hogy szigeteljék el Kínát gazdaságilag. Mindez további lehetőséget kínál Kína fejlődési lendületének visszafogására.

Manapság a születéscsökkenés és a gyermekvállalási hajlandóság csökkenése világméretű probléma, ami a gazdasági fejlődés szintjével, az emberek elképzelésének változásával és más társadalmi tényezőkkel hozható összefüggésbe. A fejlett nyugati országok ugyanezzel a problémával néznek szembe, de soha nem mondják, hogy a népesség csökkenése akadályozza a gazdasági növekedésüket.

A népesség növekedése egy ország számára lehet előny, de lehet teher is. Egyes fejlődő országoknak bár óriási a népessége, mivel korlátozott a lakosság oktatási színvonala, gyenge az ipari ereje és nem kedvező a kereskedelmi környezete, az ország fejlődése lassú. Kína jelenleg a jó minőségű fejlődés szakaszába érkezett, a jövőben az innováció kulcsfontosságúvá válik. Ezért elkerülhetetlen, hogy Kína lassan elbúcsúzzon a munkaigényes iparágaktól.

Kína fejlődési kilátásai nem csak a népesség méretétől függnek. A gazdasági növekedés minősége legalább annyira fontos. Az idei év első negyedében a kínai gazdaság 4,5%-kal nőtt, ami túlmutat a világ szakembereinek várakozásain. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Kína kellő lendülettel rendelkezik a gazdasági növekedés tekintetében.

2023. 04. 21.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. április
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930