Kezdőlap » A májusi ünnepi hangulat a kínai gazdasági bizalmat tükrözte
Hírek

A májusi ünnepi hangulat a kínai gazdasági bizalmat tükrözte

A kínai május elsejei ünnepen új turisztikai rekordot értek el, még jegyet is nehéz volt venni – fogalmazott egy külföldi média a nemrég véget ért májusi munka ünnepével kapcsolatban. „Be kell állítani az ébresztőórát a vonatjegy-vásárláshoz. Ez nagyon biztató jel” – írta meg a The Wall Street Journal egy sanghaji lakost idézve.

Hivatalos adatok szerint az idei májusi munka ünnepének idején összesen 274 millió belföldi utazást tettek a kínaiak, ami 70,8%-os növekedés tavalyhoz képest, az idegenforgalom 148 milliárd jüan bevételt hozott. A turisztikai platformokon a hotelfoglalási volumen tízszerese volt 2019 azonos időszakáénak.

A külföldi utazások száma is 18-szorosára nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Thaiföld, a Maldív-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek voltak a legnépszerűbb úti célok. Egy egyesült arab emírségekbeli turisztikai hivatal tisztviselője szerint a kínai turisták visszatérése előmozdítja országuk gazdasági fellendülését.

A vendéglátóipar is az elmúlt évek legforgalmasabb munka ünnepét regisztrálta. Chengduban néhány hotpot-étteremnél akár 1000 vendégcsoport is várt a kiszolgálásra. A munka ünnepének idején a filmjegyek eladásából származó bevételek meghaladták az 1,5 milliárd jüant, ami a harmadik legnagyobb munka ünnepi bevétel.

Az ünnepi gazdaság fontos ablak a kínai gazdaság megértéséhez. A májusi ünnep számos mutatója meghaladta a várakozásokat, ami azt bizonyítja, hogy a kínai fogyasztói piac új növekedési lendületet kapott.

A változatos nemzetközi helyzetben a világgazdaság jelenleg keresletcsökkenéssel és a fő gazdaságok monetáris politikájának szigorításával néz szembe. Az erős kínai belföldi kereslet azonban erősíti a világgazdaságot. Az IMF által közzétett Ázsia és a csendes-óceáni térség gazdasági előrejelzése szerint e területen Kína adja a legnagyobb hozzájárulást a világgazdaságnak. A Goldman Sachs becslése szerint 2023 végére a kínai belföldi kereslet teljes fellendülése 1%-kal járulhat hozzá a globális GDP növekedéséhez.

2023. május 5.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031