Kezdőlap » Jelentős tudományos és technológiai eredményeket ért el a Pekingi Nemzetközi Tudományos és Technológiai Innovációs Központ
Hírek

Jelentős tudományos és technológiai eredményeket ért el a Pekingi Nemzetközi Tudományos és Technológiai Innovációs Központ

Május 22-én Pekingben megkezdődött a 2023-as Zhongguancun Fórum, amelynek megnyitóünnepségén ismertették a Pekingi Nemzetközi Tudományos és Technológiai Innovációs Központ építése terén elért jelentős tudományos és technológiai eredményeket.

A Pekingi Blokklánc és Edge Computing Akadémia sikeresen kifejlesztette a független és vezérelhető, 256 magos, nagy teljesítményű blokklánc-gyorsító chipet. A chip erős számítási képességgel rendelkezik és rendkívül biztonságos, 256 magos és több szálat küld egyidejű futtatásra, másodpercenként 1 millió blokkláncos intelligens szerződéses tranzakciót tud feldolgozni, és hatékony adatvédelmi számítási képességet biztosít az „adat elérhető, de nem látható” eléréséhez.

A Tsinghua Egyetem kutatócsoportja femtoszekundumos impulzuslézerrel „filmeket” forgatott le az elektronikus struktúrák időbeli alakulásáról a másodperc trilliomod része alatt, megvalósítva a kiegyensúlyozatlan elektronikus struktúrák mérését és azonnali szabályozását. Ezzel a technológiával a tudományos kutatócsoport először figyelt meg pillanatnyi energiasáv-szabályozást a félvezető anyagú fekete foszforban, vagyis femtoszekundumos lézerrel sikeresen átírta a fekete foszfor „génjét”. Ez a jelentős tudományos felfedezés nemcsak a kiegyensúlyozatlan fizikai ismeretek határait tágította ki, hanem szilárd alapot teremtett az anyagok tulajdonságainak ultragyors időskálán történő szabályozásához is a jövőben.

A pluripotens őssejtek korlátlan önmegújulási képességgel és minden funkcionális sejttípusba való differenciálódási képességgel rendelkeznek. Ezen csodálatos tulajdonságai miatt a pluripotens őssejtek széles körben alkalmazhatók a sejtterápia és a gyógyszerszűrés területén, amik a legkritikusabb „magsejtek” a regeneratív gyógyászatban. A Pekingi Egyetem kutatócsoportja a világon először ért el jelentős áttörést a kémiai kismolekulákkal történő sejtsorsszabályozásban. Az emberi sejtek kémiai átprogramozási módszerének kidolgozásával megvalósult a különböző szomatikus sejttípusok transzformációja, az emberi bőrsejteket pluripotens őssejtekké alakították át, amelyek aztán sikeresen előkészítették a hasnyálmirigy-szigetsejteket.

Ezenkívül egy nagyszabású és stabil kvantumszámítási felhő platform született a Pekingi Kvantuminformáció-tudományi Intézetben, a „Quantum Future-QUAFU” néven. A platform 136, 18 és 10 qubites szupravezető kvantumchipeket alkalmazva Kína legnagyobb, és chipenként a legtöbb bitszámmal rendelkező felhő platformja. A platform 98%-on túli vezérlési és olvasási pontosságú, így kompatibilis a nemzetközileg elfogadott nyílt kvantumprogramozási nyelvi szabvánnyal, és olyan kvantumszámítási platformot biztosít a felhasználóknak, amely kényelmesen alkalmas számítási feladatok benyújtására és fontos tudományos kutatások elvégzésére.

Ezenkívül számos jelentős áttörést mutattak be a Covid–19 kezelésében, a kőolajkutatásban, illetve több más tudományos területen.

A megnyitón még kiadták a Pekingi Nemzetközi Tudományos és Technológiai Innovációs Központ felépítésének felmérési beszámolóját, a tudományos kutatásokhoz előnyös politikák hatékony végrehajtását. Beszámoltak a mesterséges intelligenciáról, szintetikus tudományról, fejlett anyagokról szóló tudományos könyvek kiadásáról.

A központ felépítésének köszönhetően a Nemzetközi Hidrogén Üzemanyagcellás Szövetség, a Robot Együttműködési Világszervezet, a Nemzetközi Intelligens Gyártási Szövetség, a Nemzetközi Mesotudományi Szervezet és az Asian Simulation Alliance egymás után érkeztek Pekingbe.

2023. 05. 26.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031