Kezdőlap » Exkluzív interjú az eritreai elnökkel
Hírek

Exkluzív interjú az eritreai elnökkel

Idén van a kínai–eritreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója, ebből az alkalomból Isaias Afwerki eritreai elnök a közelmúltban exkluzív interjút adott a China Media Groupnak. Az eritreai elnök a beszélgetésben elismeréssel szólt Kína fejlődési teljesítményéről, amely ösztönzi a fejlődő országokat is. Reméli, hogy a Kína és Afrika közötti együttműködések felgyorsíthatják az afrikai fejlődést is. Az interjúban egyértelművé tette, hogy ellenzi a külső beavatkozásokat, és bírálja a hegemónia alatt hozott szankciókat.

Zou Yun, a CMG műsorvezetője:

Az Ön Kínában tett látogatásának egyik legfontosabb eseménye a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott tegnapi találkozó volt. Mi lett ennek a legfőbb eredménye?

Isaias Afwerki, eritreai elnök:

Azt hiszem, tágabb kontextusból nézhetjük az eseményt, a tágabb kontextus ez esetben a Kína és Eritrea közötti kapcsolatok. A két ország számos kérdésben stratégiai partnerré vált. A találkozóm célja a két ország közötti stratégiai partnerség hosszú történetének folytatása.

Zou Yun:

Elnök úr, most vannak olyan hangok, amelyek szerint Kína felemelkedése fenyegetés, nem lehetőség. Hogyan látja ezeket a Kína megfékezésére tett lépéseket?

Isaias Afwerki:

A globális kiegyensúlyozatlanság, a konfliktusok, a világháborúk és a folyamatos konfrontáció sok olyan kisebbség filozófiája, akik megpróbálnak uralkodni. Ez az uralom – a hegemonizmus – egy embereket és államokat elnyomó hozzáállás, amely végül a globális gazdaságot irányítja vagy dominálja. Ez félrevezető politika, a valóság és a történelem félreértelmezése. Most azt látjuk, hogy fényes a jövőnk. A fényes jövőnk Kína teljesítményének köszönhető. Kína a világon mindenkinek bebizonyította – például a peremre szorultaknak -, hogy az uralom eszméje többé nem játékszabály. Az embereknek együtt kell működniük, az új világrendet az együttműködés és a kiegészítés egysége dominálja. Az uralom vagy a hegemónia többé már nem világuralmi rend.

Zou Yun:

Ön hogyan látja a kínai modernizációs utat?

Isaias Afwerki:

Kína eredményei bizonyítják, hogy az ország modernizációja és iparosítása volt a titka annak, amit ma látunk megtörténni. Ez azt az üzenetet közvetíti, hogy ez példa lehet más kontinensek és emberek számára, hogy lássák, hogyan érte el ezt Kína. Ebben a hajdan fejletlen országban – amely minden tekintetben elmaradottnak számított a második világháború utáni korszakban – szemmel látható, hogy mi minden történt. Kína modernizációja és iparosítása miért változtatott meg életeket? Kína miért alakítja át a globális rendet? Inspiráló látni Kína teljesítményét, különösen Afrikában, hiszen sokat tanulhatunk ezekből a tapasztalatokból.

2023. június 8.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. június
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930