Kezdőlap » Hszi Csin-ping a Kína és az Egyesült Államok közötti kölcsönös tisztelet szükségességét hangoztatta
Hírek

Hszi Csin-ping a Kína és az Egyesült Államok közötti kölcsönös tisztelet szükségességét hangoztatta

Június 19-én délután Hszi Csin-ping kínai államelnök Pekingben fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy Kína és az Egyesült Államok kapcsolata befolyással van az emberiség jövőjére és sorsára, s a világnak szüksége van egy stabil kínai-amerikai kapcsolatra.

Hszi rámutatott, hogy a Föld hatalmas kiterjedése elég nagy ahhoz, hogy alkalmazkodjon mind Kína, mind az Egyesült Államok fejlődéséhez és a közös jóléthez.

A kínaiak, akárcsak az amerikaiak méltóságteljes, magabiztos és önálló emberek – mondta Hszi, hozzátéve, hogy mindkét népnek joga van a jobb élethez. „A két ország közös érdekeit értékelni kell, és sikereiket lehetőségnek kell tekinteni, nem pedig fenyegetésnek a másik számára” – hangoztatta Hszi.

Rámutatott, hogy a nemzetközi közösség általában aggódik Kína és az Egyesült Államok kapcsolatának jelenlegi állapota miatt. „Nem akar konfliktust, vagy konfrontációt látni Kína és az Egyesült Államok között, sem választani a két ország között. Azt várja tőlük, hogy békében éljenek egymás mellett, kapcsolatuk baráti és együttműködő legyen.”

A két országnak felelősséggel kell cselekednie, a történelem, az emberek és a világ számára, s megfelelően kell kezelnie kétoldalú

kapcsolatukat, mondta Hszi, hozzátéve, hogy így járulhatnak hozzá a globális békéhez és fejlődéshez, és ahhoz, hogy a változó és turbulens világ stabil, biztonságos és konstruktív legyen.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy a nagyhatalmak közötti verseny nem felel meg a kor trendjének, nem oldhatja meg az Egyesült Államok saját problémáit és a világ előtt álló kihívásokat. Kifejtette, hogy Kína tiszteletben tartja az Egyesült Államok érdekeit, nem törekszik arra, hogy kihívja, vagy kiszorítsa az Egyesült Államokat. Ugyanígy az Egyesült Államoknak is tisztelnie kell Kínát, és nem sértheti Kína törvényes jogait és érdekeit – jelentette ki Hszi. „Egyik oldalnak sem kell a másik megváltoztatásával próbálkoznia még kevésbé megfosztani a másikat a fejlődéshez való törvényes jogától” – fogalmazott Hszi.

Kína bízik abban, hogy a két nagy ország minden nehézséget le tud küzdeni, és megtalálja a megfelelő módot a kölcsönös megbecsülésre, a békés együttélésre és a mindenki számára előnyös együttműködésre. Kifejezte reményét, hogy az amerikai fél racionális és pragmatikus hozzáállással viszonyul Kínához, és Kínával együttműködve ragaszkodik a két államfő által Bali szigetén elért konszenzushoz, s az ott elhangzott pozitív kijelentéseket a kínai-amerikai kapcsolat stabilizálását és fejlesztését célzó tettek követik.

Antony Blinken átadta Joe Biden amerikai elnök üdvözletét Hszi Csin-ping elnöknek, s elmondta, Biden elnök úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Kína felelőssége és kötelessége kétoldalú kapcsolatuk megfelelő kezelése, ami megfelel az Egyesült Államok és Kína, sőt a világ érdekeinek. Mint mondta, az Egyesült Államok betartja Biden elnök ígéreteit, nem törekszik „új hidegháborúra”, nem igyekszik megváltoztatni Kína rendszerét, nem akar szembeszállni Kínával a szövetségesei megerősítésével, nem támogatja „Tajvan függetlenségét” és nem törekszik konfliktusra Kínával. Kész Kínával folytatni a magas szintű eszmecserét, akadálymentes kommunikációt szeretne, miközben felelősségteljesen kezeli a különbségeket, és törekszik a párbeszédre, a cserére és az együttműködésre.

Hszi Csin-ping megkérte Blinkent, hogy adja át üdvözletét Joe Biden elnöknek.

2023. 06. 19.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. június
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930