Kezdőlap » CMG-kommentár: Mikor fogja levonni a tanulságokat az amerikai bankrendszer?
Hírek

CMG-kommentár: Mikor fogja levonni a tanulságokat az amerikai bankrendszer?

Helyi idő szerint augusztus 7-én a Moody’s – a három nagy nemzetközi hitelminősítő intézmény egyike – csökkentette 10 amerikai kis- és közepes bank hitelminősítését, és az US Bankot, valamint a Bank of New York Mellont is magába foglaló 6 nagybankot a leminősítés figyelőlistájára sorolta, másik 11 bank kilátását pedig negatívnak értékelte.

A Moody’s jelentése rámutatott, hogy az amerikai bankrendszer több kihívással néz szembe, beleértve a finanszírozási nyomást és a felügyelet elégtelenségét.

Idén, az első félévtől az amerikai bankokat sorra érte a válság az elégtelen fizetőképesség és fizetésképtelenség miatt, és sok bank csődhelyzettel szembesült. Végül az amerikai felügyeleti hatóság mentőcsomagokról döntött.

Egyes amerikai bankok tehát mentőcsomagokra kénytelenek támaszkodni, hogy fennmaradhassanak. De vajon miért?

Ez részben az amerikai bankrendszer gyengeségének a tükröződése. 2022 óta az inflációra reagálva a Fed folyamatosan emeli a kamatot, ami a bankok tulajdonában lévő amerikai kötvények leértékelődését eredményezi, így a bankok működése is nagy nyomás alá került. Az amerikai Szövetségi Betétbiztosítási Társaság adatai szerint 2022 végéig az amerikai bankok kezelésében lévő kötvényeknek teljes könyv szerinti vesztesége elérte a 620 milliárd dollárt.

Az amerikai politikusok a szavazók megnyerése érdekében régóta korlátlanul lazították a fiskális politikát, rendkívül alacsonyan tartották a kamatot, és nagyszabású ösztönző intézkedéseket vezettek be, ami az infláció megugrását okozta. Ez viszont kamatemelésre kényszerítette a Fed-et. Ahogy a Moody’s jelentése fogalmazott, az amerikai bankok általában „nincsenek felkészülve az emelkedő kamatokra”.

A pártok érdekeinek megfelelően, valamint a kis- és közepes bankok lobbitevékenységének hatására az Egyesült Államokban 2018-ban törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely szerint a „szigorú ellenőrzés” alá kerülő regionális bankok értékkorlátját 50 milliárd amerikai dollárról 250 milliárd dollárra emelték. Ez azt eredményezte, hogy 25 amerikai bank kikerült a szigorú felügyelet alól. Az idén májusban összeomlott First Republic Bank ezek egyike volt.

„Mikor vonják le mindezek tanulságát az amerikai bankok?” – tették fel a kérdést nyugati szakértők és megfigyelők. Néhány nappal ezelőtt a Fitch Ratings a legmagasabb AAA-ról AA+-ra minősítette az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolását, kifejezve elégedetlenségét az Egyesült Államok adósságplafonjának helyzetét és a pénzgazdálkodási képességét illetően.

Néhány nap leforgása alatt két nemzetközi hitelminősítő rontotta az Egyesült Államok vonatkozó hitelminősítését, ami nem volt véletlen. Elemzők rámutattak, hogy az Egyesült Államok adósságának masszív növekedése, a kamatszigorítás és –lazítás, illetve a közelmúltban kialakult bankválság mind az Egyesült Államok hosszú ideje mutatott szándékos magatartásának a következménye, továbbá annak, hogy az Egyesült Államok korlátlanul kihasználta a nemzetközi közösség bizalmát az amerikai dollár viszonylatában.

2023. augusztus 11.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031