Kezdőlap » CMG-kommentár: A történelem fogja felelősségre vonni Japánt a nukleáris szennyvíz óceánba engedéséért
Hírek

CMG-kommentár: A történelem fogja felelősségre vonni Japánt a nukleáris szennyvíz óceánba engedéséért

Augusztus 24-én számos tiltakozó hang ellenére Japán megkezdte a nukleáris szennyvíz óceánba engedését. Ezzel megkezdődött a tengeri ökológiai környezet és az emberiség egészsége elleni „támadás”. A japán kormány tettével az ökológiai környezet károsítójává és a világ tengereinek szennyezőjévé válik, egy másik kitörölhetetlen foltot hagyva a történelemben.

Ez az első alkalom az atomenergia békés felhasználása óta, hogy óceánba engedik a nukleáris szennyvizet. Ez kétségtelenül óriási kockázatot jelent a nemzetközi közösség számára. A fukushimai atomerőművet üzemeltető TEPCO terve szerint az első szakaszban 17 nap alatt 7,8 ezer tonna nukleáris szennyvizet eresztenek be, az év hátralevő részben pedig összesen 31,2 ezer tonnát. A kutatási modelleken alapuló számítás szerint a szennyvíz 2026 novemberében érkezik meg Észak-Amerika nyugati partjára, 2030. februárban az Indiai-óceánban is elterjed, s 10 év múlva az egész Csendes-óceánt beborítja.

A nukleáris szennyvízben található tríciumnak, továbbá szén-14, kobalt-60 és a további 60 féle radionuklidnak a felezési ideje akár százezer év is lehet. Az óceánba engedés hosszú időszakában nem tudni, hogy a szennyvízelvezető felszerelések, a menedzselési intézkedések és az ellenőrző mechanizmus vajon hatékonyan működnek-e? Erre Japán nem adott és nem is fog választ adni.

12 évvel ezelőtt az atomerőmű-baleset miatt Japán már nagy mennyiségű radioaktív anyagot bocsátott a tengerbe, súlyos katasztrófát okozva, most pedig ismét veszélyezteti az egész világot. Japán az 5 alternatív lehetőség közül a legegyszerűbbet választotta, hiszen az óceánba történő engedés olcsó megoldás. Tudni lehet, hogy e mögött politikai tényezők állnak. A TEPCO állami monopólium, a médiumok jelentései szerint több japán magas rangú politikus nyugdíjba vonulása után a TEPCO névleges tanácsadójává válik, magas tanácsadói jutalékokat elfogadva.

A japán kormány másokra hárítja a kockázatot, miközben Kishida Fumio japán miniszterelnök azt állította, hogy felelősséget vállal a nukleáris szennyvíz óceánba engedésére vonatkozó tervért. Vajon hogyan „vállalja a felelősséget” ezért a „támadásért”, ha egyáltalán nincsenek is előre meghatározott tervek, garanciák és veszteségkorlátozó mechanizmus?

Egyszer majd a történelem felelősségre vonja Japánt a nukleáris szennyvíz óceánba engedéséért.

2023. 08. 25.

(Ma Xiaolu – China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031