Kezdőlap » Exkluzív interjú Évariste Ndayishimiye burundi elnökkel
Hírek

Exkluzív interjú Évariste Ndayishimiye burundi elnökkel

Burundi „Afrika szíve” néven is ismert. Az utóbbi években az afrikai ország aktívan fejlődik, bevezették a kínai hibrid rizs technológiát és olyan bemutató falut hoztak létre, amely a hibrid rizs technológiát felhasználva segít kilábalni a szegénységből.

Július végén Évariste Ndayishimiye burundi elnök Kínába látogatott, melynek során a helyszínen vizsgálta meg a kínai mezőgazdasági technológiát és traktort is vezetett. Mint elmondta, szeretné megtalálni a fejlesztési titkot, szeretné megtanulni a kínai jellemzőket, hogy miután visszatér Burundiba, a saját országa helyzetének megfelelő fejlesztési módszert tudjanak kidolgozni.

Évariste Ndayishimiye burundi elnök látogatása alkalmával exkluzív interjút adott a CMG tudósítójának. Ebből következnek most részletek.

Wang Guan, a CMG tudósítója:

A mezőgazdaságról beszéltünk, néhány fotó van most nálam, amelyeket a CMG újságírója, az egyik barátom készített az Ön országában. Tudom, hogy alkalmanként Ön is ellátogat ilyen rizsföldekre. Nagyon megérintett az ezeken a képeken látszó szolidaritás és testvériség Kína és Burundi között, ahogy Ön mondta, elnök úr, és azt hiszem, a kínai közösséget szintén megérinti mindez. Itt (a fényképekre mutatva – a szerk.) éppen átad egy tiszteletbeli bizonyítványt, lenyűgöznek ezek a boldog arcok, a burundiak és a kínaiak ugyanúgy nevetnek.

Évariste Ndayishimiye, burundi elnök:

Igen, igaza van! Kínai szakértők és burundiak együtt dolgoztak a helyszínen, kapcsolatunk nagyon gyakorlatias volt. Burundi nagyon büszke arra, hogy Kína segíti hazánkat. Ahogy mondtam, együtt dolgoztunk, mindannyian szorgalmas emberek vagyunk, ezért együtt haladunk előre. Ez egy egyenlő felek közti kapcsolat, nem pedig olyan, hogy egy nagyhatalom prédikál nekünk, és kioktat, hogy mit kell tennünk. Ez közös erőfeszítés volt.

Wang Guan, a CMG tudósítója:

Elnök úr, számos nyugati gondolkodó és véleményformáló megkérdőjelezi Kína végső célját Afrikában, mondván, hogy Kína nemcsak gazdasági és pénzügyi, hanem geopolitikai és politikai érdekeket is figyelembe vesz. Ön mit gondol erről a nézetről? Ön szerint a Nyugat a saját uralmukon, kizsákmányolásukon és gyarmatosításukon keresztül látja Kínát? 

Évariste Ndayishimiye, burundi elnök:

Ha alaposan megnézik a kínai–afrikai együttműködést, akkor tudhatják, hogy Kína a közös jólét érdekében folytat együttműködést Afrikával. Erre jó példa a Hszi Csin-ping államelnök által javasolt Övezet és Út kezdeményezés, amelynek célja az emberiség sorsközösségének kiépítése. Kína célja nem Afrika meghódítása. De néhány nagyhatalom saját véleményét akarja rákényszeríteni másokra, meg akarja mondani az afrikai országoknak, hogy mit tegyenek, be akar avatkozni más országok belügyeibe. De Kína önzetlenül, feltételek nélkül segít.

Én ismerem a kínai történelmet, és tudom, hogy Kína nem akar azért más országokat gyarmatosítani, mert más országok egyszer gyarmatosították Kínát. „Úgy bánsz másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak” – ez a lényeg. A nyugati országok látják, hogy Kína egyre erősödik és Afrikával szeretne együttműködni, ezért rögtön a gyarmatosítók ideológiájával és mentalitásával tekintenek Kínára. „Mások módszerével nem építhetjük fel saját családunkat, a mi módszerünk sem építheti fel mások családját” – ahogy mi mondjuk. Szóval ha a külső erők a saját ideológiájukat kényszerítik másokra, akkor sértik az akaratukat. Inkább keressük a közös érdekeket, fogadjuk el egymást és együtt haladjunk előre.

2023. augusztus 28.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031