Kezdőlap » CMG-kommentár: Kínát rágalmazva Japán nem tudja tisztára mosni magát
Hírek

CMG-kommentár: Kínát rágalmazva Japán nem tudja tisztára mosni magát

A fukusimai nukleáris szennyvíz Csendes-óceánba engedése miatt a nemzetközi közösség napok óta hevesen bírálja a japán kormányt. A japán fél hibás tettének kijavítása helyett azonban ujjal mutogat Kínára. Számos japán médium azt hirdette, hogy „Kínában forrósodik a japánellenes hangulat”, és a kínaiak „zaklató lépéseket” tesznek Japán ellen. Kisida Fumio japán miniszterelnök és további politikusok követelték Kínától a japán vízi termékek importkorlátozásának eltörlését, sőt úgynevezett ellenintézkedésekkel fenyegetőztek.

Mindez a japán fél által gondosan megtervezett propagandaháború része. Példaként a Japán Újjáépítési Ügynökség 2021-es költségvetését alapul véve a fukusimai atombalesethez kapcsolódó PR-költségek jelentősen, 2 milliárd jenre nőttek, ami négyszerese a 2020. évi értéknek. A japán külügyminisztérium 2022-es és 2023-as költségvetésében ugyancsak megjelent a radioaktív szennyvíz nyilvánosság előtt történő kezelése. Azon a napon, amikor a szennyvizet elkezdték a tengerbe engedni, a Japan NHK közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint a japán külügyminisztérium tervet fogalmazott meg az úgynevezett „hamis információk” terjesztésének kezelésére. Erre a célra körülbelül 70 milliárd jent különítettek el. A Japán által 2020-ban kiadott nukleáris szennyvízkezelésre vonatkozó beszámoló szerint a kapcsolódó propaganda költségvetésének összege csaknem a hússzorosa a szennyvízkibocsátás költségvetésének.

A nemzetközi közösség kétségeit és kifogásait figyelmen kívül hagyva Japán ragaszkodott a szennyvíz tengerbe engedéséhez, ami óriási, kiszámíthatatlan kockázatot jelent a globális tengeri környezetre és valamennyi ember egészségére. A kínai fogyasztók élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalma nemcsak valós, hanem erős is. Természetesen a kínai kormánynak válaszolnia kell a tömegek aggályaira, és meg kell tennie a tudományosan igazolható és tényeken alapuló szükséges ellenintézkedéseket a tengeri környezet biztonságának megőrzése és a kínai nép egészségének védelme érdekében. Ezzel egy időben Kína a törvényeknek megfelelően védi a Kínában tartózkodó külföldiek biztonságát, törvényes jogait és érdekeit.

Kína tokiói nagykövetségétől származó egyes információk szerint a kínai nagykövetség és a konzulátusok az utóbbi időben számos fenyegető telefonhívást kaptak, ami súlyosan megzavarta a külképviseletek normális működését. Erről vajon miért nem számoltak be a japán politikusok és a japán média? Mert kiderülne, hogy valójában Japán a „zaklató”.

Az utóbbi években Japán egyrészt ragaszkodott a nukleáris szennyvíz tengerbe engedéséhez, másrészt kiterjesztette katonai erejét és elmélyítette kapcsolatait az Egyesült Államokkal, hogy megosztottságot és konfrontációt keltsen az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Japán viselkedése csak még óvatosabbá teszi a szomszédos országokat és a nemzetközi közösséget. Tokiónak azonnal ki kellene javítania hibás tetteit, és meg kellene állítania a nukleáris szennyvíz tengerbe bocsátását.

​(Qin Liang – China Media Group)

2023. augusztus 30.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031