Kezdőlap » CMG-kommentár: Vajon ténylegesen betartja-e a szavát az Egyesült Államok és „nem szakad el Kínától”?
Hírek

CMG-kommentár: Vajon ténylegesen betartja-e a szavát az Egyesült Államok és „nem szakad el Kínától”?

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter augusztus 30-án befejezte négynapos kínai látogatását. Június óta ő volt a negyedik amerikai politikus, aki felkereste Kínát. A nemzetközi közösség felfigyelt arra, hogy Kína és az Egyesült Államok bejelentette „egy új kommunikációs csatorna létrehozását”. Raimondo egyértelműen kifejtette, hogy Washington „nem törekszik a Kínától történő elszakadásra”, és kifejezte azon reményét, hogy országának cégei folytatják befektetéseiket Kínában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter júniusi kínai látogatása során ugyancsak egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a két ország államfője által Balin lefolytatott találkozón elért konszenzusokhoz való visszatérés kérdésében.

Ugyanakkor az elmúlt két hónapban sor került Laj Csing-tö, a tajvani régió helyettes vezetőjének „tranzitútjára” az Egyesült Államokban, továbbá Washington engedélyezte fegyverek eladását Tajvannak, és az amerikai befektetések korlátozásáról is döntött. Ezek az intézkedések megkérdőjelezik az Egyesült Államok hitelességét, s ezért további megfigyelést igényel, hogy Raimondo kijelentése mennyire lesz összhangban a tettekkel.

Mit kellene tehát tennie az Egyesült Államoknak ahhoz, hogy ígéretét betartva „ne szakadjon el Kínától” ?

A helyes döntések meghozatalához Washingtonnak fel kell ismernie, hogy a kínai-amerikai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok lényegét a kölcsönös előnyök alapozzák meg. A kínai-amerikai kereskedelem volumene 2022-ben megközelítette a 760 milliárd dollárt, ami rekordot jelentett. Az Amerikai-kínai Üzleti Tanács által kiadott 2023-as beszámoló azt mutatja, hogy az Egyesült Államok Kínába irányuló exportja több mint 1 millió munkahelyet teremtett magának az USA-nak. Több mint 70 ezer amerikai vállalat fektet be Kínában, és a Kínában működő amerikai vállalkozások közel 90%-a nyereséges – derült ki a beszámolóból. A CNN szerint az amerikai cégek hatalmas gyártóhálózatot hoztak létre Kínában, és nagymértékben függnek a kínai fogyasztóktól.

Ez a közvetlen oka annak, hogy az amerikai üzleti közösség nem ért egyet a Kínától való elszakadással. Amerikai sajtóértesülések szerint mielőtt Raimondo Kínába indult, közel 150 cégvezetővel konzultált, és mindannyian reményüket fejezték ki, hogy Kína és az Egyesült Államok között intenzívebbé válik a kommunikáció. A washingtoni döntéshozóknak meg kellene hallgatniuk az amerikai üzleti közösség akaratát.

A Kína és az Egyesült Államok által létrehozott munkacsoportnak, vagy a már elindított exportellenőrzési információcsere-mechanizmusnak valós szerepet kellene játszania a nézeteltérések párbeszéden keresztül történő feloldásában és a politikai koordináció előmozdításában. Ez az, amit a nemzetközi közösség látni szeretne.

​(Qin Liang – China Media Group)

2023. augusztus 31.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031