Kezdőlap » Hszi Csin-ping: Ha nem frissül a tudásunk, nem nyerjük meg a jövőt!
Hírek

Hszi Csin-ping: Ha nem frissül a tudásunk, nem nyerjük meg a jövőt!

„Sok hobbim van, a legfontosabb közülük az olvasás. Az olvasás egy életforma lett számomra” – Hszi Csin-ping államelnök többször beszélt már a könyvekhez fűződő „megbonthatatlan kötelékről”.

A tanulásról szólva Hszi Csin-ping az érdeklődést tartja a legjobb ösztönzőnek. Egyszer idézett egy mondatot Konfucius analektusaiból, hogy érzékeltesse az érdeklődés fontosságát a tanulásban: „Aki ismeri az erényt, nem ér fel azzal, aki az erényt szereti is. Aki pedig szereti, nem ér fel azzal, aki gyönyörűséget is lel benne.”

Hszi Csin-ping fiatalkorában Északnyugat-Kína vidéki területein dolgozott, és mindössze két bőröndöt vitt magával, amelyek tele voltak könyvekkel. Gyakran késő estig olvasott a barlanglakás halvány petróleumlámpája mellett, s annyira elmerült a könyvek világában, hogy arca és orra befeketedett az olajfüsttől. 2015 szeptemberében, amikor az amerikai Seattle-be látogatott, Hszi Csin-ping beszélt a „tanulás örömeiről”. Mivel szerette „Az öreg halász és a tenger” című könyvet, első kubai látogatása alkalmával ellátogatott a kikötőhöz, ahol Ernest Hemingway a kisregényt írta, hogy közelebb kerüljön az író világához.

Hszi Csin-ping nagy jelentőséget tulajdonít a tanulásnak, és szorgalmas is volt e téren. A KKP 18. kongresszusa óta a párt Központi Bizottságának Politikai Bizottságában közel 100 szemináriumon elnökölt, amelyek témái a gazdaság, a politika, a kultúra, a társadalom, az ökológiai civilizáció, a honvédelem és katonai ügyek voltak, s szinte a kormányzás minden vonatkozását lefedik. Hangsúlyozta, hogy a tanuláshoz szorgalom, kutatás és kitartás kell.

„Tanuljatok szorgalmasan, legyetek erkölcsösek, okosak és pragmatikusak” – ezzel biztatta Hszi a diákokat 2014-ben, a Peking Egyetem tanáraival és hallgatóival folytatott beszélgetése során. Elmondta: „Ha nem dolgozunk keményen a tudás megszerzésén, nem törekszünk tudatosan a különféle tudományos és kulturális ismeretek elsajátítására, és nem kezdeményezzük a tudás felfrissítését látókörünk szélesítése érdekében, akkor nehezen fejleszthetjük képességeinket, és nem juthatunk előnyökhöz, nem nyerjük meg a jövőt.”

Hszi Csin-ping maga is jelentős tapasztalattal rendelkezik a tanulás terén, s hisz abban, hogy aki a tanulásban alkalmazkodó, az az előrehaladásban is az. Egy régi kínai mondás szerint: „Van módszer a tanulásra, de nincs rá kizárólagos módszer. A legfontosabb mindig a megfelelő módszer megtalálása.” Hszi Csin-ping különböző alkalmakkor beszélt a tanulási módszerekről. Úgy vélte, hogy a tanulásnak átfogónak, szisztematikusnak, és feltáró jellegűnek kell lennie, nem lehet megelégedni a töredék információkkal és a felületes tudással.

Amikor Északnyugat-Kínában dolgozott, Hszi Csin-ping háromszor olvasta el Karl Marx „A tőke” című tanulmányát. Írt 18 jegyzetet hozzá, és elolvasta különféle fordításait is. Az elmúlt években, amikor Hszi Csin-ping újévi üdvözletét közvetítik, a közönség mindig láthatja a mögötte lévő könyvespolcokon a marxista klasszikusokat, így például Marx és Engels közös művét, A Kommunista Párt kiáltványát. Hszi különböző alkalmakkor áttekintette a marxizmus korai elterjedését Kínában. Ezen gondolatok és tapasztalatok teszik lehetővé Hszi Csin-ping számára, hogy folyamatosan gazdagítsa és fejlessze a marxizmust, s használja a marxista elméletet Kína átalakításában és megértésében.

2023. 09. 16.

(Qin Liang – China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930