Kezdőlap » CMG-kommentár: A tettek a döntőek
Hírek

CMG-kommentár: A tettek a döntőek

Első kínai látogatásának 50. évfordulója alkalmából november 10-én este Pekingben koncertet tartott az amerikai Philadelphia Zenekar.

A történelemtől kezdve a mai valóságig Kína és az Egyesült Államok között ezer ok van arra, hogy építsük a kapcsolatainkat, de egyetlen egy sincs egymás elpusztítására. Ahogy a népek közötti kapcsolatok szorosabbá válnak, a hivatalos cserék szintén felgyorsulnak. A két fél közötti cserekapcsolatok pozitív jeleket küldtek a kínai–amerikai kapcsolatok stabilitásáról, és megalapozták a kínai és az amerikai elnök San Franciscó-i csúcstalálkozóját.

A csúcstalálkozó lényege „a visszatérés a Bali szigeten elért konszenzushoz”, hiszen az elmúlt évben az amerikai és kínai kapcsolatok azért néztek szembe annyi nehézséggel, mert a bali konszenzust nem hajtották végre. Az amerikai politikusok félreértették Kínát és emiatt téves Kína-politikákat folytattak. Az Egyesült Államok tettei többször eltértek a két elnök által elért konszenzustól, károsították Kína érdekeit és megszakították a párbeszédet a két fél között.

Antony Blinken júniusi kínai látogatása volt a fordulópont, amikor a kínai–amerikai kapcsolatok javulni kezdtek. Az Egyesült Államok rájött, hogy a klímaváltozás, a regionális problémák, illetve az amerikai gazdasági fellendülés kezelése nem lehet eredményes a Kínával folytatott együttműködés nélkül. Vagyis az Egyesült Államoknak vissza kell térnie a bali konszenzushoz.

A bali konszenzushoz visszatérésnek kulcsfontosságú részét jelentik a tettek. Bár mostanában az amerikai fél megismételte, hogy „egy Kína” politikát folytat és nem támogatja Tajvan függetlenségét, valamint többször hangsúlyozta, hogy nem a szétkapcsolást keresi, ugyanakkor az Egyesült Államok még mindig foglalkozik a Tajvanról szóló törvényjavaslattal, a fegyvereladással Tajvannak, és még mindig elnyomja Kínát a nemzetbiztonság nevében.

Ezért a San Franciscó-i csúcstalálkozón keresztül a két fél helyesen és jobban tudja megismerni egymást és megérteni azt, hogy a másik ország fejlődése milyen jelentőséggel bír önmaga számára. Kína úgy véli, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak partnereknek kell lenniük, nem pedig ellenfeleknek, Kína egyetért a win-winnel és a kölcsönös előnyökkel, nem törekszik zéró összegű játszmára. A kínai és az amerikai érdekek mélyen összefonódnak, a két fél nem tud egymás nélkül élni, nem tudja megváltoztatni egymást, és nem lehet helyettesíteni sem egymást. Ahogy Gavin Newsom kaliforniai kormányzó mondta a kínai látogatása során: „Minél sikeresebb Kína, annál sikeresebbek leszünk mi is”.

2023. 11. 14.

(China Media Group – Ma Xiaolu)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930