Kezdőlap » A kínai külügyminiszter a kínai–amerikai csúcstalálkozóról
Hírek

A kínai külügyminiszter a kínai–amerikai csúcstalálkozóról

Wang Yi kínai külügyminiszter szerdán sajtótájékoztató keretében beszélt a kínai és az amerikai elnök csúcstalálkozójáról. Mint elmondta, Hszi és Biden tárgyalása jól sikerült, átfogó és elmélyült volt.

Wang szerint a tárgyalás stratégiai, történelmi és iránymutató volt. A négyszemközti megbeszélésen egymás megértéséről, a nézeteltérések kezeléséről, a párbeszédről és együttműködésekről volt szó, valamint szóba került a palesztin–izraeli konfliktus, az ukrán válság, a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia és más globális kihívások is.

A kínai külügyminiszter elmondta, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök leginkább a következő álláspontokat fejtette ki:

  1.  A két félnek helyesen kell választania. A két ország partnere vagy ellenfele egymásnak? Kölcsönösen előnyös együttműködéseket vagy konfrontációkat akarnak? Kína partnerséget szeretne, és úgy hiszi, hogy a konstruktív együttműködések alapján a kétoldalú kapcsolatok kilátásai ragyogóak.
  2.  A két félnek meg kell találnia az együttélés módjait egymás tiszteletben tartása mellett és a kölcsönösen előnyös együttműködések szellemében.
  3.  Végre kell hajtani a csúcstalálkozón felvázolt „San Franciscó-i elképzelést”, miszerint Kínának és az Egyesült Államoknak alaposan meg kell ismernie egymást, közösen és hatékonyan kell kezelniük a nézeteltéréseket, közösen kell előmozdítaniuk a kölcsönösen előnyös együttműködéseket, közösen kell vállalniuk a nagyhatalmak felelősségét, valamint közösen kell elősegíteniük a kulturális cserekapcsolatokat.

A csúcstalálkozó eredményeiről értekezve Wang kifejtette, hogy a két elnök több mint 20 konszenzusra jutott politikai, diplomáciai, kulturális, katonai és biztonsági, illetve globális kormányzási területen. A kínai–amerikai technológiai együttműködési megállapodásmegújításával foglalkozó tárgyalás elindítása, a két ország közötti közvetlen járatok jövő évi növelése, a külföldi diákok számának emelése, a klímaváltozás-kezelésről szóló együttműködési nyilatkozat, valamint a kábítószer-ellenes együttműködési munkacsoport létrehozása szintén az érintett témák között szerepelt.

Wang Yi elmondta, mindezek a konszenzusok és eredmények azt bizonyítják, hogy a párbeszéd az egyetlen helyes út Kína és az Egyesült Államok között. Wang szerint Hszi elnök megismételte a találkozón, hogy a tajvani kérdés kulcsfontosságú a kínai–amerikai kapcsolatokban, és kifejtette Kína álláspontját a kereskedelmi és technológiai kérdésekben, különösen a „szétkapcsolásról”, mondván, az nem kockázatcsökkentés, hanem éppen ellenkezőleg, kockázatteremtés.

2023. november 16.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930