Kezdőlap » CMG-kommentár: Kifosztás „védelem” ürügyén
Hírek

CMG-kommentár: Kifosztás „védelem” ürügyén

A londoni Russell Square-en található a világhírű British Museum. A múzeum gyűjteményében található több mint nyolcmillió tárgy túlnyomó többsége más országból származik. Az évek során sok ország próbálta visszaszerezni az Egyesült Királyságba került kulturális emlékeit.

November 26-tól Nagy-Britanniába látogatott Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök. A BBC-nek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy országa kérte a múzeumot a Parthenon márványszobrainak visszaszolgáltatására. „Nincs vita ezen kulturális emlékek tulajdonjogát illetően. Görögországhoz tartoznak, és ellopták őket” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Több mint 200 évvel ezelőtt egy brit diplomata sok márványszobrot vágott ki a Parthenonból, sőt az athéni Akropoliszból is, és Nagy-Britanniába szállította őket. A brit kormány ezt követően megszerezte ezeket a szobrokat a British Museum gyűjteménye számára. Görögország régóta próbálja eredménytelenül visszaszerezni a múzeumtól a kincseit.

A British Museumban van Kína egyik legnagyobb elveszett, 23 000 darabos kulturális emlékek gyűjteménye is. Az ott található kínai kulturális emlékek szinte az összes művészeti kategóriát lefedik, és Kína szinte teljes történelmét átfogják. A múzeum „Top Ten Treasures” -je közül három Kínából származik. Ezeket a kulturális emlékeket gyakran „törvényes” eredetűnek titulálják, de a valódi eredetük háború, lopás és feketepiaci vásárlás, amelyek többsége a Kínát számos háború sújtotta 19. században történt.

Az elrabolt kulturális emlékek visszaszerzése érdekében több ország, köztük Kína is lankadatlan erőfeszítéseket tesz, Nagy-Britannia azonban mindig megtagadta a visszaszolgáltatást „a kulturális emlékek biztonságának védelme érdekében”. 1963-ban a brit parlament törvényt is módosított, hogy megtiltsa a kulturális emlékek visszaszolgáltatását.

2022-ben a német kormány bronzérmeket adott vissza Nigériának. Egy brit riporter azt írta, hogy Nagy-Britanniában is vannak nigériai bronztárgyak, és Németország akciója miatt „a britek nem tagadhatják többé, hogy ezek a tárgyak lopás eredményeként kerültek az országukba”. Ugyanakkor Nigéria, Etiópia és a Húsvét-szigetek lakói is követelik, hogy a múzeum adja vissza a tőlük származó kulturális emlékeket.

A birodalom gyarmati korszaka örökre elmúlt. Nagy-Britanniának szembe kell néznie számos ország jogos követelésével, és a lehető leghamarabb vissza kell adnia az elrabolt emlékeket.

2023. 11. 28.

(Hao Yue- China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930