Kezdőlap » Peking: Az EU egyrészt szigorú korlátozásokat szab ki a Kínába irányuló csúcstechnológiai termékek exportjára, másrészt exportnövekedést kíván – ennek nincs értelme
Hírek

Peking: Az EU egyrészt szigorú korlátozásokat szab ki a Kínába irányuló csúcstechnológiai termékek exportjára, másrészt exportnövekedést kíván – ennek nincs értelme

A december 6-ai külügyi sajtótájékoztatón az egyik tudósító megemlítette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének keddi kijelentését, miszerint az EU nem fogadja el a hosszú távú kiegyensúlyozatlan kereskedelmet Kínával. Von der Leyen szerint az EU-nak van eszköze a piaca védelmére, de jobb lenne tárgyalásokon keresztül megoldást találni. Kínának mi az álláspontja ezzel kapcsolatban, és Kína aggódik-e a kereskedelmi háború lehetősége miatt?

(Paul Daly/The Canadian Press via AP)

Wang Wenbin kínai külügyi szóvivő elmondta, hogy Kína soha nem törekedett kereskedelmi többlet elérésére, éppen ellenkezőleg, a Kínai Nemzetközi Importexpó és a Nemzetközi Ellátási Lánc Expó szervezése révén elősegíti a nyitottságot, üdvözölve más országokat, hogy ők is részesüljenek az 1,4 milliárdos óriási piacból.

Wang szerint a jelenlegi kínai–uniós kereskedelmi helyzetet a makrogazdasági környezet, a nemzetközi kereskedelmi helyzet és a két fél ipari szerkezete közösen formálja. A kereskedelmi adatok nem tükrözik a kínai–uniós kereskedelmi hasznok elosztását a globális ipari lánc, az ellátási lánc mély integrációjának összefüggésében.

„Kína látszólag kereskedelmi többlettel rendelkezik, de a hasznok jelentős aránya valójában az EU kezében van. A Kínában lévő európai vállalatok több mint harmada Európában adja el termékeit. A kereskedelem két felet érint. Ha az EU egyrészt szigorú korlátozásokat szab ki a Kínába irányuló csúcstechnológiai termékek exportjára, másrészt pedig nagy exportnövekedést kíván, akkor ennek nincs értelme” – mondta a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy a párbeszéd fontos eszköz a nézeteltérések megoldásához, és reméli, az EU és Kína találkozhat félúton, hogy jó hangulatot teremtsenek a kínai és az uniós vezetők találkozójának megtartásához.

2023. december 7.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031