Kezdőlap » Ellepte a homok Pekinget és egész Észak-Kínát
Információk

Ellepte a homok Pekinget és egész Észak-Kínát

Egy hónapon belül negyedszerre is súlyos homokvihar borította be Pekinget és Kína északkeleti régióit, ami arra kényszerítette a lakosok egy részét, hogy a sűrű légszennyezés ellen védekezve bent maradjanak.

 A kínai főváros hétfőn narancssárga ködfelhőbe burkolózott, amely kedden is jelentősen észlelhető, bár a körülmények enyhülni kezdtek.

A pekingi hatóságok a gyerekeket és az időseket arra utasították, hogy maradjanak otthon, az egészséges felnőtteknek pedig azt tanácsolták, hogy tartózkodjanak a szabadban végzett tevékenységektől. A lakosokat arra is emlékeztették, hogy tartsák zárva az ablakokat, és viseljenek maszkot.

Hétfőn a pekingi városi ökológiai és környezetvédelmi megfigyelőközpont szerint a levegőminőségi index a „súlyosan szennyezett” szintre emelkedett.

A PM10 részecskék koncentrációja hétfőn este 9 órakor meghaladta az 1321 mikrogramm/köbmétert – a központ szerint ez majdnem 30-szorosa az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott napi átlagos 45 mikrogramm/köbméteres irányadó értéknek.

A PM10 olyan szennyező részecskék, amelyek 10 mikrométernél kisebb átmérőjűek, és irritálhatják a szemet és az orrot, valamint a tüdőbe juthatnak.

A PM2.5 néven ismert kisebb részecskék még mélyebbre juthatnak a tüdőbe, és potenciálisan a véráramba kerülhetnek. A PM2.5 szintje az elmúlt 48 órában Pekingben „veszélyes” volt a levegőminőségi index szerint.

Pekinget tavasszal rendszeresen sújtják homokviharok, a szmogot pedig a növekvő ipari tevékenység és az Észak-Kínában zajló gyors erdőirtás súlyosbítja.

A legutóbbi homokvihar a negyedik, amely március 10-e óta sújtotta az országot, és a nyolcadik az év eleje óta – jelentette az állami média.

Az eddigi legsúlyosabb homokvihar idén március 22-én volt, amikor a pekingi városi ökológiai és környezetvédelmi megfigyelőközpont szerint a PM10 részecskék mennyisége elérte a köbméterenkénti 1667 mikrogrammot.

A kínai Központi Meteorológiai Megfigyelőközpont szerint az érintett területek ezúttal egészen Sanghajtól délre, az ország legészakibb tartományának, Heilongjiangnak egyes részeiig terjedtek.

A többi érintett terület Hszincsiang, Belső-Mongólia, Gansu, Ningxia, Shanxi, Hebei, Tianjin, Shandong, Henan, Jiangsu, Anhui és Hubei volt, a nemzeti megfigyelőközpont szerint.

A kínai nemzeti és legelőgazdálkodási hivatal szerint Mongólia déli részéből és Belső-Mongólia nyugati részéből a légáramlatok délkeleti irányba szállították a homokot és a port, ami a jelenlegi vihart kiváltotta.

Egy kínai internetező a Weibo-n, a szúrós szagra panaszkodott.

„Nagyon földszag van” – mondta.

Egy másik felhasználó a „Blade Runner” című sci-fi filmhez hasonlította a vihart, és arra buzdított másokat, hogy „csak védekezzenek”, ha kimennek a szabadba.

2023. Április 11.

(CNN)

Fotó:China Daily

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. április
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930