Kezdőlap » 2023 a Nyúl éve a kínai kultúrában – zodiákus bélyegkisív kibocsátás
Hírek Kultúra

2023 a Nyúl éve a kínai kultúrában – zodiákus bélyegkisív kibocsátás

2023. január 22-én köszönt be a tavaszünnep, közismert nevén a holdújév. A kínai újév a családi összejövetelek ideje. A hagyományos holdújévi ünnep 15 napig tart, ami alatt az emberek templomokba, színházakba és lámpásvásárokba is elmennek, hogy megosszák az újévre vonatkozó kívánságaikat. Az ünnep kapcsán, a Magyar Posta – együttműködésben a Budapesti Kínai Nagykövetséggel, a Budapesti Kínai Kulturális Központtal és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal – immár 10. alkalommal bocsátott ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as alapítása óta számos kulturális csereprogramot indított Kína és Magyarország között. Ezek között olyan programok szerepeltek, mint pl. a hagyományos kínai ünnepek és fesztiválok – a Tavaszünnep, a Sárkányhajó Fesztivál és az Őszközép ünnep. A Központon keresztül egyre több magyar ismerkedik meg a kínai kultúrával, és ez közvetett módon hatással van a magyar kultúra kínai terjesztésére is. A koronavírus-járvány berobbanása némiképp keresztülhúzta számításaikat, ezért az a céljuk, hogy a 2023-as esztendőben több offline tevékenységgel is jelentkeznek. A holdújévi programok és a Kínai Kulturális Turizmus Hetének eseményei mellett számos rendezvényt szeretnének megvalósítani a hagyományos kínai viseletek, a teaszertartás, a gasztronómia, a hagyományos építészet és a klasszikus festészet témakörében.

Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatójával a Holdújév apropóján készült egy mélyebb lélegzetvételű interjú, ebből idézünk most részleteket.

Milyen eredményeket sikerült elérniük a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztésében?

J.H.: A Kína és Magyarország közötti kulturális csere és együttműködés folyamatos, és szinte minden nap új eredményeket hoz, amelyeket nem egyszerű összefoglalni. Az elmúlt évben együttműködtünk a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériummal, a Magyarországi Kínai Nagykövetséggel és a Magyar Postával a kínai zodiákus bélyegek kibocsátásában, a Magyar Fotóművészek Szövetségével egy online fotókiállításban, a magyarországi „Kortárs Kínai Könyvklubbal” egy kínai irodalmat népszerűsítő rendezvény szervezésében, valamint online párbeszédet indítottunk matyó hímzőművészekkel és vállalkozásokkal a kínai és magyar hímzőművészet témájában.

Jin Hao

Milyen területeken tudja a cserekapcsolatok létrejöttét elősegíteni a Budapesti Kínai Kulturális Központ a két ország között?

J.H.: Célunk, hogy a Budapesti Kínai Kulturális Központot az emberek közötti csereprogramok és együttműködés platformjává tegyük azért, hogy egyre több érdeklődőt és kulturális-turisztikai intézményt ösztönözzünk mindkét országból arra, hogy részt vegyenek ezekben a csereprogramokban és együttműködésekben, és így előmozdítsuk a két ország közötti kapcsolatokat. Keményen dolgozunk azon, hogy a kínai és magyar művészek, művészeti intézmények, irodalmárok, népművészek és kézművesek, pedagógusok és más területek képviselői közötti együttműködések összhangba kerüljenek, valamint hogy ezekhez platformot és találkozási lehetőségeket biztosítsunk.

Ön hogy érzi magát Magyarországon, mennyire épültek be a magyar hagyományok a hétköznapjaiba?

J.H.: Egyre többet próbálok megtapasztalni a magyar kultúrából, amikor csak lehetőségem nyílik rá. Zenekedvelő vagyok, az elmúlt évben sok koncerten volt szerencsém részt venni Magyarországon, ahol a zenészek virtuozitása és a táncosok szenvedélyes improvizációi megérintettek és magukkal ragadtak. Nemrég pedig kipróbáltam a szegedi halászlé készítését dunai pontyból, és szerintem nagyon magyaros íze lett, mindenkinek nagyon ízlett!

Közeleg a Holdújév, amely a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. Milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

J.H.: A kínai újév a családi összejövetelek ideje. Az év utolsó napján, szilveszterkor, összegyűlik három-négy generáció, nagyszülőktől az unokákig, hogy szerencsekaraktereket írjanak, tisztelegjenek az ősök előtt, majd a szilveszteri vacsora elfogyasztása közben megnézik a kínai újévi gálát, beszélgetnek és petárdákat gyújtanak.

A horoszkóp bélyeg a víz elemhez tartozó Nyúl évét köszönti, amely 2023. január 22. és 2024. február 9. között tart. A Nyúl Éve bélyeg Maros Krisztina tervei alapján, 20.000 példányban a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült. A tervezőgrafikus, illusztrátor 1998-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola tipográfus szakán végzett, és évekig főként kiadványok és arculatok tervezésével foglalkozott. Az első megjelent kötet, melyet tervezett és illusztrált, Varró Dániel: Akinek a lába hatos című mondókás könyve (Manó Könyvek, 2010) gyermekkönyv kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2010 díját.

Maros Krisztina

Maros Krisztina alapvetően a kínai motívumokat, színeket, formákat szerette volna úgy visszahozni a bélyegen, hogy az jól illeszkedjen a horoszkóp-sorozatba, ugyanakkor ne hasonlítson a korábban megjelent munkákra, legyen egyedi. 2023 a vízinyúl éve, ez az alkotót a kék-fehér porcelánokig vezette el az asszociációs láncban, így került kék virágos mintázat a fehér nyúl formába – és ennek a fordított színváltozata jelenik meg a bélyeg tükörképén.

A tervező különös érdeklődéssel tekint az ázsiai kultúrára, így nagy örömmel és lelkesedéssel vágott bele a bélyeg tervezésébe, melyre egy meghívásos pályázat keretein belül a Magyar Posta kérte fel. Szakmai szempontból, grafikus szemmel nézve szerinte a bélyegtervezés egy különleges kihívás, hiszen – alapos kutatómunka után – itt tömören, lényegre törően, egyetlen kisméretű képbe sűrítve kell megjeleníteni az adott témát. 

A kínai kultúra egyébiránt nem volt idegen számára, hiszen 2019-ben – szintén a Magyar Posta megbízásából – a kínai horoszkóp bélyeg-sorozat egy másik darabján már dolgozhatott, viszont akkor egy másik grafikus, Elekes Attila André terve valósult meg végül.

Egy interjú keretében az is kiderült, hogy mit jelent az alkotó számára a motívum, és mit vár összességében a Nyúl évétől.

Mit jelent Önnek a motívum, a Nyúl ábrázolás? 

M.K.: Az európai kultúrában mást szimbolizál a nyúl, más tulajdonságokat társítunk az állathoz, mint amilyeneket a kínai horoszkóp szerint képvisel. Ezek nyilván bennem is erősen élnek, ugyanakkor érdekes megismerni más megközelítéseket, és minden, ami érdekes, az egyben inspiráló is. Maga a nyúl, mint forma egyébként remekül használható, stilizálható, jellegzetes alakja akár egy árnyékról azonosítható, ezért grafikai szempontból kiváló alapanyag.

Mit vár Ön a Nyúl évétől?

M.K.: Az előző évem elég nagy mélyrepülés volt, sok váratlan és kellemetlen meglepetés ért, amelyeket nehezen tudok kezelni. A Nyúl éve számomra is a reményt, a békét és a megnyugvást hordozza magában, akárcsak a kínai horoszkópban betöltött szerepe szerint, mert ennek kell következnie, ebben bízom.           

A közelgő tavaszünnep, a holdújév, a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe: a tavasz, s egyben az új év kezdete. Kínában a holdújév a családról, a szebb jövőről, a gyarapodásról, a bőségről és a szerencséről szól.

A Nyúl a kínai hagyományokban a türelmet és a szerencsét szimbolizálja. A nyúl csendes, nyugodt és kedves, ugyanakkor okos, ötletgazdag, és jól alkalmazkodik a változó környezethez. Életvitelében biztonságát tartja fontosnak. Kerüli az összeütközéseket, bonyodalmakat. A hagyományok szerint a 2023-as Nyúl évében fogékonyabbá válunk a szépségre és a békére, nagyobb figyelmet kap az együttműködés és a kultúra.

A bélyegkisív kibocsátására ünnepélyes körülmények között, 2023. január 16-án került sor a Bélyegmúzeumban. A sajtónyilvános rendezvényen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Yang Chao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója és dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnöke. Utóbbi az eseményen mondott beszédében kiemelte, hogy a magyar-kínai kulturális kapcsolatok erősítése céljából, a Nyúl Éve alkalmából kiadott bélyegek a bélyeggyűjtők gyűjteményében komoly értéket fognak képviselni.

A Magyar Posta idei bélyegkibocsátás eseménye a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével immár 6., és a Budapesti Kínai Kulturális Központ részvételével 3. közös kibocsátás. A bélyegkisívben található kétféle bélyegképen, valamint az alkalmi borítékon virágokkal díszített nyúlmotívumok láthatók. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a virágmotívumok ismétlődnek. A bélyeg 2023. január 16-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

https://youtube.com/watch?v=AA8bR82e0j0%3Ffeature%3Doembed

2023. január 20.

(Budapesti Kínai Kulturális Központ)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031