Kezdőlap » A sírok megtisztításának ünnepe – Qingming Fesztivál zajlik Kínában
Kultúra

A sírok megtisztításának ünnepe – Qingming Fesztivál zajlik Kínában

Qingming, vagyis a Tiszta Fény Fesztivál (清明節), másnéven a Sírok megtisztításának ünnepe (掃墳節, Saofen jie) egy ősi kínai tradíció, mely több, mint 2500 éves múltra tekint vissza.  

A fesztivál első napja a hagyományos kínai időszámítás ötödik szoláris periódusának első napjára esik. Vagyis a tavaszi napéjegyenlőség utáni 15. nap, ami szökőévben április 4-e, egyébként pedig április 5-e. Ilyenkor a családtagok megtisztítják a sírokat a lehullott levelektől, mindezt azért teszik tavasszal, hogy a rovarok télen az avarban menedéket találjanak. 

A sírok takarítása mellett ilyenkor a családok – kihasználva a tavasz szépségét – közös kirándulásokat szerveznek. Úgy tartják, hogy a Qingming ideje a legmegfelelőbb, hogy kimozduljanak és élvezzék a természetet. 

Hétfőn Kaifengben tartották az idei Qingming Kulturális Fesztivál megnyitó ünnepségét. A látogatók megcsodálhatták a kínai népviseletet, verseket hallhattak az előadóktól és részletes betekintést nyerhettek a fesztiválhoz köthető hagyományokba.  

„Miután megkaptuk ezt a feladatot, a ‘civilizáció örökölése és a tavasz befogadása’ témája köré terveztük. Azt szeretnénk kifejezni, hogy a Qingming-kultúra nemcsak az ősökre való emlékezésről szól, hanem arról is, hogy az emberek tavasszal kimozdulnak, gyönyörködnek a virágokban és szórakoznak a természetben”-mesélte az esemény rendezője Zou Xing 

 Az ünnepségen az előadók a Henan Opera modern változatát énekelték és hangszeres kínai népzenét játszottak, a hagyományos kínai kultúra és a helyi kaifengi kultúra ünnepét mutatták be a közönségnek. 

 A 15 napos rendezvény során számos más esemény is megrendezésre kerül, többek között hangszeres kínai népzenei koncertek, terepfutóverseny a Sárga-folyó mentén, valamint teakóstolók várják az érdeklődőket.

2023. Április 4.

(CGTN)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. április
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930