Kezdőlap » Új kínai űrhajósokkal indul el holnap a Senzsou–16 űrszonda
Hírek

Új kínai űrhajósokkal indul el holnap a Senzsou–16 űrszonda

A CMSA, azaz a Kínai Emberszállító Űrhajózási Iroda május 29-én délelőtt Pekingben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pekingi idő szerint május 30-én délelőtt kb. fél 10-kor bocsátják fel három kínai űrhajóssal a Senzsou–16 űrszondát. Csing Hajpeng, Csu Jangcsu, és Kuj Hajcsao űrhajósok közül az utóbbi kettő első alkalommal kerül az űrbe.

A sajtótájékoztatón Lin Hszicsiang, a CMSA igazgatóhelyettese ismertette: a Senzsou–16 űrhajó felbocsátása a kínai űrállomásprogram alkalmazási és fejlődési szakaszának első emberszállító űrszonda felbocsátása. A Senzsou–16 személyzete a tervek szerint fél évig tartózkodik a Kínai Űrállomáson, novemberben térnek vissza a Földre. Lin ismertette, hogy a harmadik csoport kínai űrhajóst 2020 szeptemberében választották ki, köztük 7 űrszonda-irányító, 7 űrrepülési mérnök és 4 űrállomáson dolgozó szakember van. Az ő kiképzésüket már befejezték, és képesek dolgozni az űrállomáson. Ugyanakkor a negyedik csoport kínai űrhajós kiválasztása tavaly kezdődött meg, és már a második szakasza zajlik több mint száz, köztük hongkongi és makaói jelölttel.

A CMSA pekingi sajtótájékoztatója után a Senzhou–16 három űrhajósa a kínai Csiucsüan Műholdfelbocsátási Központban kínai és külföldi újságíró előtt jelent meg. Csing Hajpeng (a fényképen középen), a Senzhou–16 űrhajó kapitánya már háromszor volt az űrben. Csu Jangcsu (a fényképen jobbra) 1986-ban született, 2020 szeptemberében választották be a kínai űrhajósok harmadik csoportjába, PhD-fokozata van, volt egyetemi docens. Kuj Hajcsao (a fényképen balra) szintén 1986-ban született, szintén 2020 szeptemberében választották be a kínai űrhajósok harmadik csoportjába, szintén PhD-fokozata van, jelenleg a Pekingi Űrhajózási és Űrrepülési Egyetem egyetemi tanára.

Az 57 éves Csing Hajpeng újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a jó fizikai állapota fenntartása érdekében naponta 600 fekvőtámaszt és felülést végez, valamint 1000-nél is többet ugrik ugrálókötéllel. Bár már háromszor volt az űrben, mégis nagyon várja a Kínai Űrállomáson a missziót. Csing a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ugyan 20 évvel idősebb a két kollégájánál, de nem érzi a generációs különbségét, mert „az űrhajózásra vállalkozók mindig fiatalok, az űrhajósok mindig megőrzik az ifjúságot”. Bízik benne, hogy a Senzhou–16 személyzete sok sikert ér el.

2023. 05. 29.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031