Kezdőlap » Hármas kockázati figyelmeztetés érte az Egyesült Államokat
Hírek

Hármas kockázati figyelmeztetés érte az Egyesült Államokat

Miután a Fitch hitelminősítő intézet az amerikai kormány legmagasabb, AAA besorolását AA+-ra csökkentette, a két legnagyobb amerikai párt ismét egymást kezdte hibáztatni. A Demokratikus Párt szerint a leminősítés a republikánusok hitel-nemteljesítésének a következménye, a Republikánus Párt pedig a gazdasági ügyek helytelen kezelésével vádolja a Biden-kormányzatot. Elemzők szerint ez az első figyelmeztetés Washington számára, hogy a politikai polarizáció veszélyezteti a kormányzást.

A leminősítés azt mutatja, hogy a Fitch továbbra is elégedetlen a Biden-kormányzat kormányzási képességével. A Fitch becslése szerint a 2024. novemberi elnökválasztásig az amerikai adminisztráció nem fog végrehajtani praktikus intézkedéseket a költségvetés konszolidációja érdekében.

A Fitch ugyanakkor arra is kitér, hogy az amerikai pénzügyi helyzet továbbra is rosszabbodik. Az államadósság az elkövetkező három évben nőni fog, ez a második figyelmeztetés Washingtonnak – az adósságbővítő gazdaság kilátásai nagyon aggasztóak. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján található információk szerint július 31-én az amerikai kormányadósság 32,6 billió dollár volt, ami azt jelenti, hogy minden amerikaira 100 ezer dollár jut. A Cato Institute amerikai tanácsadó szervezet arra figyelmeztetett, hogy az államadósság növekedése nehezíti az egyéni befektetéseket és növeli a hirtelen pénzügyi válság kockázatát, ami nemzetbiztonsági problémákhoz vezet.

A harmadik figyelmeztetés az USA hitelességével kapcsolatos, amely felgyorsíthatja a dedollarizáció folyamatát. Az elmúlt időszakban Latin-Amerikától a Közel-Keleten át Afrikáig, sőt az Egyesült Államok európai és ázsiai szövetségesei is tervezik a dollármentesítést. Bolíviában például már a jüan használatára váltottak az export-import kereskedelemben. A CMG tudósítója szerint a washingtoni politikusoknak inkább a gazdasági problémákat kellene megoldaniuk, nem pedig a belső hatalmi küzdelmekre koncentrálni.

2023. augusztus 4.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031