Kezdőlap » Egyre több ország kopogtat a BRICS ajtaján
Hírek

Egyre több ország kopogtat a BRICS ajtaján

A 15. BRICS-csúcs a mai napon kezdetét vette a dél-afrikai Johannesburgban. Az új BRICS-tagok felvétele a csúcs egyik kiemelt témája lett. Dél-Afrika szerint eddig több mint 40 ország fejezte ki azon kívánságát, hogy csatlakozni szeretne a BRICS-hez, és közülük 20 már hivatalosan is benyújtotta jelentkezését.

A CMG-nek adott interjújában Anil Sooklal, a dél-afrikai BRICS-ügyekért felelős különmegbízott azt mondta, hogy sok ország szeretne a BRICS tagjává válni, ami bizonyítja a nemzetközi közösség BRICS-be vetett bizalmát a globális problémák megoldását illetően. De honnan ered ez a bizalom?

A legfőbb érv a BRICS fejlődése. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2001-2022 között a BRICS-országok GDP-je a világ GDP-jének 8,4%-áról 25,8%-ára növekedett, miközben a G7 aránya 64,6%-ról 42,9%-ra csökkent. Egy brit tanácsadó vállalat az idei év márciusában nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy a vásárlóerő-paritás szempontjából 2022-ben a BRICS-országok GDP-aránya már nagyobb volt a G7-énél.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2022-ben a BRICS-országok teljes áruforgalma 9,2 billió amerikai dollárt tett ki, ami 7,8%-kal nőtt az előző évhez képest. A brazil média úgy fogalmazott, hogy a BRICS együttműködési mechanizmus létrehozása óta elért eredmények erősítették az olyan országok bizalmát, amelyek fejlődni akarnak, miközben fenntartják a függetlenségüket.

Új együttműködési mechanizmusként a BRICS fontos szerepet játszik a dél-dél együttműködésben és a globális kormányzásban, különösen a multilateralizmus és a globális kormányzás előmozdításában. Ezért a nemzetközi médiumok úgy vélik, hogy a BRICS-országok új gondolkodásmódot és esélyt nyitottak a Nyugat vezette nemzetközi renden kívül.

A BRICS nem egy zárt klub, nem egy másokat kizáró kis kör. A 2017. évi BRICS-csúcson javasolt „BRICS+” együttműködési mód, s attól kezdve az új együttműködési mechanizmus nyitott a több partnerre. Elemzők szerint az új BRICS-tagok felvétele tovább erősítheti a fejlődő országok hangját és hatását a nemzetközi ügyekben.

(Ma Xiaolu – China Media Group)

2023. augusztus 22.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031