Kezdőlap » A kínai Shenzhou–16 űrhajósai visszatértek a Földre
Hírek

A kínai Shenzhou–16 űrhajósai visszatértek a Földre

A Tiangong űrállomáson töltött 5 hónap után a kínai Shenzhou–16 űrhajósai október 31-án reggel visszatértek a Földre.

Pekingi idő szerint kedden reggel 7 óra 21 perckor az űrhajó elvált a visszatérő kabintól, 8 óra 11 perckor a Shenzhou–16 űrhajó sikeresen landolt az északnyugat-kínai Góbi sivatagban.

Jing Haipeng, a misszió parancsnoka, vezető űrhajós volt az első, aki kijött a visszatérő kabinból, és azt mondta, hogy a feladatot hiba nélkül megoldották. Következett a személyzet két tagja, Zhu Yangzhu és Gui Haichao, akik az első űrutazásukból tértek vissza.

A három űrhajós 154 napot töltött az űrállomáson, miközben egy űrhajón kívüli műveletet végeztek július 20-án, és egy alkalommal, szeptember 21-én délután adtak elő az érdeklődő gyerekeknek. Emellett tudományos kísérleteket végeztek a mérnöktudomány, az űrkutatás, a biotechnológia, az anyagtudomány, a folyadékfizika és az űrtechnológia területén.


Július 20-án a Shenzhou–16 űrhajósai 8 órás űrhajón kívüli műveletet végeztek.

A Kínai Emberes Űrmérnöki Iroda jelentése szerint a visszatért három űrhajós ma délután repülőgéppel érkezik Pekingbe, ahol megvizsgálják az egészségi állapotukat, majd pihennek és regenerálódnak, aztán találkozni fognak a médiával.

Pekingi idő szerint kedden reggel 8 óra 11 perckor a Shenzhou–16 űrhajó sikeresen landolt az északnyugat-kínai Góbi sivatagban. Jing Haipeng, a misszió parancsnoka, vezető űrhajós volt az első, aki kiszállt a visszatérő kabinból.

A Shenzhou emberes űrhajó programért felelős Jiang Yue szerint a Shenzhou–16 űrhajó összesen 22 féle kísérleti mintát hozott vissza magával, többek között humán májsejteket és endotheliális sejteket, lúdfű (arabidopsis thaliana) palántáját, fonalférgeket, valamint biomakromolekulákat, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a jövőbeni tudományos kutatások számára.

A múlt héten Kína elindította a Shenzhou–17 űrhajót, hogy felváltsa a Shenzhou–16 legénységét, és hogy kibővítse Kína első űrállomását, a Tiangongot.

2023. 10. 31.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. október
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031