Kezdőlap » Az amerikai dollár hegemóniáját megrendítve sok ország megkezdte a dollármentesítés folyamatát
Hírek

Az amerikai dollár hegemóniáját megrendítve sok ország megkezdte a dollármentesítés folyamatát

A 2022-ben kitört ukrán válság okán az Egyesült Államok pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, így sok ország különféle gyakorlati lépéseket tett annak érdekében, hogy megszabaduljon az amerikai dollár hegemóniájától.

Oroszország elsőként hirdette meg a dollármentesítést a nyugati szankciók saját gazdaságára gyakorolt ​​kárainak csökkentése érdekében. Az Orosz Központi Bank folyamatosan csökkentette az amerikai dollár arányát a nemzetközi tartalékaiban. Emellett Oroszország megkövetelte a barátságtalan országoktól és régióktól, hogy 2022 áprilisától kezdődően rubelben fizessenek a földgázért.

Az iráni devizapiacon 2022. július 19-én indították el az iráni riál/orosz rubel valutatranzakciót.

Az indiai jegybank 2022 júliusában bejelentette, hogy azonnali hatállyal létrehozza az indiai rúpia elszámolási mechanizmust a nemzetközi kereskedelem számára.

Az izraeli központi bank 2022-től megkezdte a kanadai dollár, az ausztrál dollár, a japán jen és a kínai jüan felvételét a devizatartalékaiba, amelynek részét korábban csak amerikai dollár, brit font és euró képezte.

2023-ba lépve számos országban felgyorsult a dollármentesítés.

Szaúd-Arábia hajlandó fontolóra venni az amerikai dollártól eltérő pénznemben történő elszámolást az olajkereskedelemben, fejtette ki Mohamed al-Dzsadaan szaúdi pénzügyminiszter 2023 januárjában. Ez 48 év óta az első alkalom, hogy Szaúd-Arábia nyitott hozzáállást mutat az amerikai dolláron kívüli valutatranzakciókhoz.

Január végén a Latin-amerikai és Karib-tengeri Országok Közösségének hetedik csúcstalálkozója során Lula da Silva brazil elnök és Alberto Fernández argentin elnök közösen írt újságcikkükben megerősítették, hogy a két ország próbaként elindítja a dél-amerikai közös valuta bevezetését. Március 31-én a brazil központi bank bejelentette, hogy a kínai Renminbi az eurót megelőzve az ország második legnagyobb nemzetközi tartalékvalutájává vált.

Március 31-én az indonéz Bali szigetén az ASEAN pénzügyminisztereinek és központi banki elnököknek tartott találkozón az ASEAN-tagországok megállapodtak abban, hogy megerősítik a helyi valuták használatát a régióban, és csökkentik a főbb nemzetközi valutáktól való jelenlegi függőségüket a határokon átnyúló kereskedelemben és befektetésekben, hogy jobban tudjanak reagálni a globális válságokra.

Április 1-jén az indiai külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint India és Malajzia megállapodott abban, hogy a jövőben indiai rúpiát használnak a kereskedelmi elszámolásokban. Ezt egy, a dollármentesítés felé tett döntő lépésnek tekinti az indiai média.

A nemzetközi média is felfigyelt erre a „dollártalanítási” tendenciára. Egyes médiumok úgy vélik, hogy sok ország azért menekül egyre gyorsabban a dollártól, mert az Egyesült Államok bármikor fegyverként használhatja azt.

Imran Khalid pakisztáni újságíró a közelmúltban a Pakistan Observer hírlapban publikált cikkében azt írta, hogy sok ország azért fejleszt saját pénzügyi elszámolási rendszert, mert aggódnak az USA dollár-hegemóniája miatt, és azért, mert az Egyesült Államok – valutahatalmát felhasználva – bármely országgal szemben az oroszországihoz hasonló mértékű szankciókat vethet ki. A cikk szerint ez a növekvő szorongás sok országot kényszerített arra, hogy kipróbálják a dollármentesítést saját gazdasági érdekeik védelme és a jövőbeni potenciális veszélyek megelőzése érdekében.

A spanyol Foreign Exchange Street honlapján kiadott cikk felsorakoztatta az elmúlt időszakban a világban történt jelentősebb dollármentesítési eseményeket, és rámutatott arra, hogy az elmúlt 20 évben az amerikai dollár részesedése a világpiacon 71%-ról 59%-ra esett vissza, és a jövőben még tovább csökkenhet.

John Carney amerikai közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a dollár hamarosan elveszítheti erejét, és egyeduralma elhalványulhat.

2023. április 17.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. április
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930