Kezdőlap » A kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó képviselője Ukrajnában tárgyalt
Hírek

A kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó képviselője Ukrajnában tárgyalt

2023. május 16-án és 17-én Ukrajnába látogatott Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó képviselője.

Li eszmecserét folytatott az ukrán féllel a válság politikai rendezéséről és a kínai–ukrán kapcsolatokról. A látogatás során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is fogadta Li Hujt. Li találkozott továbbá Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint az ukrán infrastrukturális minisztérium, energetikai minisztérium, védelmi minisztérium és más illetékes osztályok vezetőivel.

A két fél egyértelműen úgy véli, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök és Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal korábbi telefonbeszélgetésükben megmutatták a kínai–ukrán kapcsolatok fejlődésének irányát, és a két országnak együtt kell törekednie a két fél közötti kölcsönös tisztelet és őszinteség hagyományának folytatására, és elő kell mozdítaniuk a két ország kölcsönösen előnyös együttműködéseit.

Li Huj ismertette Kína álláspontját az ukrán válság politikai megoldásával kapcsolatban. Kifejtette, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök már javasolta a kérdésre politikai úton megoldást jelentő alapvető elveket. A válság megoldására nincs csodaszer, minden félnek erősítenie kell a kölcsönös bizalmat, és meg kell teremtenie a feltételeket a háború megállítására és a béketárgyalások elindítására, mondta Li Huj, aki kifejtette, hogy Kína hajlandó a „Kína álláspontja az ukrán válság politikai megoldásáról” című dokumentum alapján előmozdítani, hogy a nemzetközi közösség körében kialakuljon az ukrán válság megoldásához szükséges legnagyobb egyetértés. Kína erőfeszítéseket tesz a háború leállítására, a tűzszünetre, hogy mielőbb helyreálljon a béke. Kína folyamatosan, a maga módján konstruktív szerepet játszik az ukrán humanitárius helyzet enyhítésében, és a továbbiakban is segítséget fog nyújtani Ukrajnának a lehetőségeihez mérten – tette hozzá Li Huj.

Az ukrán fél örömét fejezte ki, hogy az ukrán és a kínai államfő telefonbeszélgetése után nem sokkal fogadhatták Li Huj különleges képviselőt Ukrajnában. Kifejtették, hogy Ukrajna nagy jelentőséget tulajdonít Kína – amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja – nemzetközi ügyekben betöltött fontos szerepének, és üdvözli, hogy Kína aktív szerepet vállal a háború befejezésére való törekvésben és a béke helyreállításában. Bejelentették, hogy Ukrajna ragaszkodik az „egy Kína” elvhez, és kész Kínával együtt az ukrán–kínai kapcsolatok új és még nagyobb fejlődésére törekedni.

2023. május 18.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031