Kezdőlap » Vajon mi történt a roskadozó amerikai bankrendszerrel?
Hírek

Vajon mi történt a roskadozó amerikai bankrendszerrel?

Az amerikai First Republic Bank bedőlése és átvétele után mindössze két hónap leforgása alatt az Egyesült Államokban már három bank ment csődbe. A három pénzintézet vagyonát tekintve az amerikai kereskedelmi bankok között a 16-ik, a 29-ik és a 14-ik helyet foglalják el. A válság továbbra is szedi áldozatait.

Az Egyesült Államokban, ha egy bank csődbe megy, akkor az Amerikai Betétbiztosítási Felügyelet (FDIC) átveszi és felértékeli a bankot. Ezzel egyidejűleg más bankoknál próbálja elérni, hogy átvegyék a csődbe ment bankot.

Ha valamelyik bank kész az ajánlatot elfogadni, a betétes pénzét természetesen az új bank kifizeti. Ha a FDIC nem talál felvásárlót, akkor a saját pénzéből, a Betétbiztosítási Alapból (DIF) fizet.

A Silicon Valley Bank (SVB) csődje után az FDIC, az amerikai bankfelügyelet iránti bizalom biztosítása érdekében teljes körű garanciát vállalt a betétekre, ami lehetővé tette a Silicon Valley Bank számára a „teljes kifizetést”.

A FDIC tette elősegítette, hogy egyszeri cserével stabilizálja az amerikai pénzügyi piacba vetett bizalmat. Azonban több mint egy hónap alatt három bank ment csődbe. Az utóbbi időben a Western Alliance és PacWesta, két amerikai bank részvényeinek árfolyama is felére csökkent, ami azt jelzi előre, hogy nagy valószínűség szerint sorrendben a negyedik és ötödik csődbe jutó bankok lesznek az Egyesült Államokban.

Ezen kívül még további 190 amerikai bankot fenyeget jelenleg csőd, és 2315 amerikai bank vagyona kevesebb az előírtnál.

Sokak számára az amerikai pénzügyi válság kitörése csak egy jelzés, miközben küszöbön áll a felügyeleti válság.

2018-ban az Egyesült Államok akkori kormánya módosította a bankfelügyeleti törvényt, hogy elválassza a kis- és közepes méretű amerikai bankokat a nagy pénzintézetektől, hogy megkülönböztetve hajtsa végre a felügyeletet, és ösztönözze a kis- és közepes méretű bankok fejlődési vitalitását.

A törvényjavaslat 50 milliárd dollárról 250 milliárd dollárra emelte a vagyon méretét a „szigorú ellenőrzésnek” alávetett regionális bankok számára. Az akkori 38 legjobb amerikai bank közül 25 bank vagyona volt alacsonyabb 250 milliárd amerikai dollárnál. Ezek nem tartoztak a legszigorúbb felügyelet alá, és nem kellett nagy intenzitású stresszteszt-kezelésnek alávetni őket.

A 25 bank, amelyre már nem vonatkozott a legszigorúbb felügyelet, összesen 3,5 billió dollárnyi vagyonnal rendelkezett, ami a teljes amerikai bank ágazat vagyonának egyhatoda. Köztük volt a First Republic Bank.

Visszatekintve az a következtetés vonható le, hogy a válság időszakában az Egyesült Államok a napi felügyelet mellett megnövelte a válság valószínűségét a kisebb bankok számára. A „káosz magjait” akkor ültették el, amikor az Egyesült Államokban módosították a banki szabályozási rendszert.

Az Egyesült Államok összes nagyméretű pénzügyi intézményének felügyeletét a Fed látja el a teljes bankrendszerre vonatkozó szabályozási döntések meghozatalával. Ugyanakkor a Fed valójában ritkán vesz részt közvetlenül a regionális bankfelügyeletben; a konkrét végrehajtás felelőse a Fed 12 regionális Federal Reserve Bankja. Ez gyakran megnehezíti a Fed számára, hogy részletesen megismerje a helyi Fed és a regionális bankok valós helyzetét.

Vegyük például a Silicon Valley Bank felügyeletéért felelős San Francisco Fed-et, amelynek igazgatósági tagjainak kétharmadát a helyi bankok és maga a San Francisco Fed együttesen választották és hatalmazták fel.

Greg Becker, a Silicon Valley Bank vezérigazgatója a San Francisco-i Fed igazgatótanácsában dolgozott.

A Silicon Valley Bank sok lobbi pénzt költött különféle célokra. Még Mark Warner virginiai szenátor is kapott adományt a Silicon Valley Banktól, mivel olyan módosításokat szorgalmazott, amelyek az egyes bankokra vonatkozó szigorú előírások lazítását célozták.

Mégha a Silicon Valley Bank felügyeletében voltak is kockázatok 2019-ben és 2020-ban, ezek elkerülték a felügyelő intézmények figyelmét. Ennek eredményeként a Silicon Valley Bank minősítése nem sokkal az összeomlása előtt is még „kielégítő” volt.

2023. 05. 20.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031