Kezdőlap » CMG-kommentár: RMB-vel törlesztette a külső adósságát Argentína
Hírek

CMG-kommentár: RMB-vel törlesztette a külső adósságát Argentína

Helyi idő szerint június 30-án Argentína a Nemzetközi Valutaalap különleges lehívási jogait és RMB-elszámolást használt az ezen a napon esedékes 2,7 milliárd amerikai dollárnyi külső adósság visszafizetésére az IMF felé. Ez az első alkalom, hogy Argentína RMB-t használt külföldi adósságának törlesztésére.

Az argentin központi bank egy nappal korábban bejelentette, hogy az ország bankrendszerében hozzáférhető fizetőeszközként felveszi az RMB-t, és egyúttal jóváhagyta az ország pénzintézetei számára RMB takarékszámlák nyitását. Miguel Ángel Pesce, az argentin központi bank elnöke hangsúlyozta: „Argentína mindig is optimistább volt az RMB nemzetközivé válását illetően, mint a világ több országai.”

Kína jelenleg Argentína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. 2022-ben a kínai–argentin kétoldalú kereskedelmi forgalom elérte a 21,37 milliárd dollárt, ezzel először átlépve a 20 milliárd dolláros határt. A független piacválasztás tiszteletben tartása mellett a kínai és az argentin vállalkozások többsége saját valutát használ a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és befektetési elszámolásokhoz, ami csökkenti az átváltási költségeket és az árfolyamkockázatot, valamint elősegíti a kétoldalú kereskedelem megerősítését.

Argentína az utóbbi években dollárhiánnyal küzd. 2022 végén Argentína külső adóssága elérte a 276,7 milliárd dollárt, azonban devizatartaléka csak 44,6 milliárd dollár volt. Az utóbbi napokban a száraz időjárás nagymértékben befolyásolta Argentína mezőgazdasági exportbevételeit, és egyre hangsúlyosabbá vált az amerikai dollár hiányának problémája. Az RMB használatának növelése segíthet Argentínának sok dollár megtakarításában, nagymértékben enyhítheti a nyomást a devizatartalék tekintetében, és fenntarthatja a gazdasági tevékenységet.

Kína számára az Argentínával kötött devizacsere előnyös. Statisztikai adatok szerint idén áprilisban és májusban Argentína RMB-ben elszámolt importja a teljes import 19%-át tette ki ebben a két hónapban. Idén májustól Argentína várhatóan 0,79-1 milliárd dollár értékű RMB-t használ a kínai import kifizetésére. Argentína az amerikai dollár hiánya esetén RMB-t használ importjának elszámolásában, ami garantálhatja Kína Argentínába irányuló exportját. Argentína adósságának RMB-ben történő kifizetése megakadályozhatja a dél-amerikai ország adósságcsődjét, fenntarthatja az argentin makrogazdasági stabilitást és növelheti a piaci bizalmat.

Ezen túlmenően az argentin központi bank többek között beépítette az RMB-t betéti és kifizetési valutaként az ország bankrendszerébe, jóváhagyta az argentin pénzintézeteknek RMB-számlák nyitását, és az RMB használatát kötvénykiegyenlítésre, ezen tevékenységek elősegíthetik a kínai vállalatok beruházásainak bővítését Argentínában, és segítik a vállalatokat a finanszírozási és működési költségek csökkentésében.

Hosszútávon a kínai–argentin pénzügyi együttműködés erősítése nem korlátozódik a kétoldalú kapcsolatokra. Argentínát hosszú ideje sújtja külső adósságprobléma, ami elválaszthatatlan az amerikai dollár hegemóniájától. 2016-ban az amerikai dollár kamatlábának folyamatos emelkedése súlyos tőkekiáramlást és valutaleértékelődést okozott Argentínában. Az argentin kormány mást nem tehetett, pénzt kellett felvennie az IMF-től. De ez olyan, mint Pandora szelencéjének kinyitása – mély adósságmocsárba sodorta Argentínát. Az amerikai dollártól való függés csökkentése fontos lépés Argentína számára, hogy megtörje az amerikai dollár hegemóniáját.

2023. július 4.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. július
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31