Kezdőlap » Kína törvényes tengeri jogvédelmet és bűnüldözési intézkedéseket hajtott végre az illegálisan kínai felségvizekre hatoló Fülöp-szigeteki hajók ellen
Hírek

Kína törvényes tengeri jogvédelmet és bűnüldözési intézkedéseket hajtott végre az illegálisan kínai felségvizekre hatoló Fülöp-szigeteki hajók ellen

A kínai külügyminisztérium sajtóértekezletén egy riporter megkérdezte: „Az amerikai külügyminisztérium a közelmúltban kiadott közleményében kijelentette, hogy Kína blokkolta és vízágyúkkal támadta meg a Ren’ai-zátonynál kikötött hadihajónak személyzetet és utánpótlást szállító Fülöp-szigeteki hajókat, ami megsérti a nemzetközi jogot, és veszélyezteti a regionális békét és stabilitást, ezért az amerikai fél felszólítja Kínát, hogy tartsa be a dél-kínai-tengeri választottbírósági ítéletet. Az Egyesült Államok támogatja a Fülöp-szigetek jogos tengeri tevékenységét, azt állítva, hogy a Fülöp-szigeteki parti őrség elleni fegyveres támadás elindítja az USA–Fülöp-szigetek kölcsönös védelmi szerződést. Ezekről mi Kína véleménye?”

A kínai külügyi szóvívő így válaszolt: „A Ren’ai-zátony mindig is a kínai Nansha-szigetek része volt és marad. 1999-ben a Fülöp-szigetek egy hadihajót küldött, hogy illegálisan megszállják a Ren’ai-zátonyt, megpróbálva megváltoztatni a Ren’ai-zátony helyzetét. Kína azonnal szigorú feljelentést tett, követelve, hogy a Fülöp-szigeteki fél vonja vissza a hadihajót. A Fülöp-szigeteki fél többször is ígéretet tett a hadihajó elvonulásáról, de ígéretét a mai napig nem váltotta be.

Ezenkívül a Fülöp-szigetek megkísérelte a hadihajó nagyszabású javítását és megerősítését is, hogy elérje a Ren’ai-zátony állandó megszállását. Augusztus 5-én, a Fülöp-szigeteki fél Kína ismételt lebeszélését és figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva két hajót küldött, hogy behatoljanak a Ren’ai-zátony melletti vizekre, és megpróbáljanak építőanyagokat nyújtani az illegálisan lehorgonyzott hadihajó nagyszabású javításához és megerősítéséhez.

A Fülöp-szigeteki fél lépései megsértették Kína szuverenitását és a Dél-kínai-tengeren tartózkodó felek magatartásáról szóló nyilatkozatot. Az amerikai külügyminisztérium a tényeket figyelmen kívül hagyva közleményt adott ki, amelyben támadta Kína jogos tengeri jogvédelmét és bűnüldözési intézkedéseit, amit Kína határozottan ellenez. Az Egyesült Államok egy ideig arra ösztönözte és támogatta Fülöp-szigeteket, hogy javítsák és erősítsék meg a Ren’ai-zátonynál lehorgonyzott hadihajóit, sőt katonai repülőgépeket és hadihajókat küldött a Fülöp-szigeti akciók támogatására a tengeren.”

2023. 08. 08.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031