Kezdőlap » Hszi Csin-ping Kína további konkrét támogatásáról biztosította Afrika vezetőit a Kínai-afrikai vezetői párbeszéden
Hírek

Hszi Csin-ping Kína további konkrét támogatásáról biztosította Afrika vezetőit a Kínai-afrikai vezetői párbeszéden

Helyi idő szerint augusztus 24-én este Hszi Csin-ping kínai államelnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök együtt elnökölt a Kínai-afrikai vezetői párbeszéden Johannesburgban.

Az eseményen ott volt Azali Assoumani, az Afrikai Unió soros elnöki országának, a Comore-szigeteknek az elnöke, Macky Sall, Szenegál elnöke, aki egyben a Kínai-afrikai Együttműködési Fórum afrikai társelnöke, és más afrikai országok vezetői.

Hszi Csin-ping beszédében rámutatott, hogy Kína a modernizáció kínai modelljével előmozdítja a kínai nemzet nagy fellendülését, Afrika pedig mindent megtesz a békés, egységes, virágzó és önfejlesztő új Afrika felépítéséért. Azt javasolta, hogy Kína és Afrika közösen mozdítsa elő a tisztességes és ésszerű nemzetközi rend megteremtését, határozottan lépjen fel a gyarmatosítás és a különféle hegemón gyakorlatok ellen, határozottan támogassa egymást alapvető érdekeik védelmében, és támogassák a fejlődő országok igazságos javaslatait.

Hszi kifejtette, hogy Kína aktívan támogatni fogja az Afrikai Uniót, abban, hogy a G20 teljes jogú tagjává váljon, támogatni fogja az afrikai követelések előtérbe helyezésére vonatkozó különleges rendelkezéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjában, és felszólítja a nemzetközi pénzügyi intézményeket, hogy jobban vegyék figyelembe az afrikai országok hangját.

Hszi Csin-ping három intézkedést terjesztett elő a kínai-afrikai gyakorlati együttműködés erősítésére:

1. A kínai fél tovább ösztönzi Kína Afrikával való együttműködési erőforrásainak és vállalkozásainak fejlesztését, hogy támogassa Afrika gyártási iparát, a kontinens iparosításának és gazdasági diverzifikációjának megvalósulása érdekében.

2. Kína segíteni fogja Afrikát növénytermesztésének kiterjesztésében, ösztönzi a kínai vállalkozások beruházásait az afrikai mezőgazdaságba, megerősíti az együttműködést a mezőgazdasági tudomány és technológia terén, például a vetőmagtermesztésben, és segíti Afrika mezőgazdaságának átalakítását és korszerűsítését. Idén novemberben Kína ad otthont a második Kínai-afrikai Mezőgazdasági Együttműködési Fórumnak Hainan tartományban, és újabb sürgősségi élelmiszersegélyt nyújt néhány rászoruló afrikai országnak.

3. Kína azt tervezi, hogy évente 500 szakiskolai igazgatót és tehetséges tanárt képez Afrikának, 10 ezer sokoldalú tehetséget képez, továbbá 20 ezer kormánytisztviselőt és műszaki szakembert hív meg képzésekre és szemináriumokra.

Az afrikai fél nagyra értékelte és üdvözölte a Hszi Csin-ping elnök által bejelentett támogatást Afrika iparosításához, mezőgazdaságának modernizációjához és a tehetségek képzéséhez. E három intézkedés ismét azt mutatja, hogy Kína igaz barát és partner az Afrika legsürgetőbb szükségleteit érintő segítségnyújtásban.

A találkozón elfogadták és kiadták a „Kínai–afrikai vezetői párbeszéd közös nyilatkozatát”. Emellett Kína kiadta az „Afrika iparosodását támogató kezdeményezésről”, az „Afrika mezőgazdasági modernizációját támogató tervről” és a „Kínai-afrikai tehetségek képzésének együttműködési tervéről szóló dokumentumokat”.

2023. 08. 25.

(Qin Liang- China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. augusztus
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031