Kezdőlap » Az üzbég Itchan Kala óváros rehabilitációja
Hírek

Az üzbég Itchan Kala óváros rehabilitációja

A 2013. szeptemberi látogatása során Hszi Csin-ping és az akkori üzbég elnök, Islom Abdug’aniyevich Karimov közösen elhatározták, hogy a kulturális világörökség rehabilitációjának részeként közös projektet hajt végre a két ország.

Qiao Yunfei, a kínai Kulturális Örökség Kutatási Akadémiájának volt alelnöke lett felelős az Itchan Kala óváros rehabilitációs munka megtervezéséért. Qiao és csoportja az óváros két leginkább sérült, legnehezebben helyreállítható épületének rehabilitációját vállalták magukra.

A kínai csoport hagyományos módon végezte a helyreállítást, hogy a lehetőség szerinti legnagyobb mértékben megőrizzék Itchan Kala óváros eredeti formáját. Ennek érdekében sok idős helyi mestert hívtak meg, akik a hagyományos építési technikákat képviselték.

Itchan Kala óváros területén több mint 300 család él. A kínai csoport a régészeti emlékművek helyreállítása mellett a környezet ápolására is gondot fordított, továbbá arra is, hogy az óváros déli-északi útja jobban járható legyen.

Az Itchan Kala óváros helyreállítási programja az „Egy Övezet, egy Út” kezdeményezés országai közti – kulturális örökségvédelmi területen folytatott – együttműködés jó példája.

Az „Egy Övezet, egy Út” keretében folytatott nemzetközi együttműködések elindítása óta eltelt 10 év során Kína 17 országgal 33 közös örökségvédelmi programot indított. Kína aktívan előmozdítja a kulturális emlékek ápolását szolgáló együttműködéseket. A kínai szakemberek közreműködésével 6 országban 11 műemléket állítottak helyre.

2023. október 7.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. október
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031