Kezdőlap » CMG-kommentár: Az újabb baleset leleplezte Japán hazugságait a nukleáris szennyvízről
Hírek

CMG-kommentár: Az újabb baleset leleplezte Japán hazugságait a nukleáris szennyvízről

Az ellenvetések és tiltakozások ellenére a Tokyo Electric Power Company november 2-án elkezdte a harmadik tétel nukleáris szennyvíz tengerbe engedését, ennek keretében november 20-ig 7,8 ezer tonna vizet engednek a tengerbe. A japán cég nyilatkozata szerint a kiengedett szennyvíz radioaktívanyag-sűrűsége megfelel az elvárásoknak.

Mindössze egy héttel ezelőtt súlyos baleset történt a hírhedt cégnél: október 25-én radioaktív hulladék fröccsent a fukusimai atomerőmű két dolgozójára. Ez még egyszer bebizonyította, hogy nem hihető a japán kormány által hangoztatott „biztonságos a nukleáris szennyvíz”, és kockázatos a szennyvíz kezelésének folyamata.

A Tokyo Electric Power Company nem megbízható. A fukusimai atomerőmű-baleset óta eltelt 12 évben az atomerőműben folyamatosan történtek balesetek. A 25-i balesetben megsérült két dolgozó testfelületén a több órás fertőtlenítő kezelés után sem csökkent a sugárzás mennyisége a biztonságos érték alá. Ráadásul a kifröccsent folyadék a legutóbbi becslések szerint több liter lehetett, ami sokkal több, mint az a 100 ml, amit a baleset után mondtak. Mint az Asahi Shimbun japán média közölte, a japánok bizalmatlansága a Tokyo Electric Power Company iránt mélyebb, mint a szennyvíztároló tartály.

A japán kormány sem megbízható. Japán azt a propagandát terjesztette az elmúlt években, hogy biztonságos az ALPS módon kezelt szennyvíz. Az idén márciusban kiadott japán adatok szerint az ALPS módon kezelt szennyvíz körülbelül 70%-a nem felelt meg a szabványoknak.

A baleset után a fukusimai halászat képviselője elmondta, hogy elvesztette a Tokyo Electric Power Companyba vetett bizalmat, ugyanakkor a japán kormány minisztériumai és intézményei között hiányzik a koordinációs és kommunikációs rendszer. A képviselő ezzel azt a titkot is felfedte, hogy a japán kormány és a japán cég között különleges kapcsolatok létezhetnek, így hiába rosszhírű a cég, mégsem zárták be. A japán média szerint egyes japán nyugdíjas állami tisztviselők a Tokyo Electric Power Company szaktanácsadói lettek.

Ahogy a kínai külügyi szóvivő mondta, az egyetlen megoldás, hogy egy hosszú távú és hatékony nemzetközi ellenőrzési rendszert kell létrehozni, amely megakadályozza a nukleáris szennyezett víznek a tengeri környezetre és az emberekre gyakorolt hosszú távú kárait.

2023. 11. 03.

(China Media Group – Wang Yuzhe)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930