Kezdőlap » Pekingben a Philadelphia Zenekar – A Csendes-óceánon átívelő kínai-amerikai barátság
Hírek

Pekingben a Philadelphia Zenekar – A Csendes-óceánon átívelő kínai-amerikai barátság

November 10-én a Philadelphia Zenekar első kínai látogatásának 50. évfordulójára emlékező koncertet rendeztek a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központban.

A Philadelphia Zenekar első alkalommal 1973-ban látogatott Kínába, s „kulturális követként” megtörve a jeget a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban. Azóta a zenekar 12 alkalommal látogatott el Kínába, tanúja volt a kínai zeneipar nagy változásainak és megtartotta a Kína és az Egyesült Államok közötti barátságot.

„Az amerikai-kínai kapcsolat javulni fog, és szerintem ennek köze van a zenei cseréhez” – mondta Davyd Booth, a Philadelphia Zenekar hegedűművésze, aki szerencsésnek érzi magát, hogy 50 évvel ezelőtt is Kínába utazhatott a zenekarral. Véleménye szerint a zene egy olyan univerzális nyelv, amely túllépi a kulturális korlátokat és hidakat épít az emberek között.

Nemrégiben Matias Tarnopolszkij zenekar elnökének levelére adott válaszában Hszi Csin-ping reményét fejezte ki, hogy a Philadelphia Zenekar és a különböző országok – köztük Kína és az Egyesült Államok – művészei ragaszkodnak a civilizációk közötti egyenlőség, a kölcsönös tanulás, a párbeszéd és a befogadás elveihez. Egyúttal szoros kommunikációra és együttműködésre hívott fel a művészetek virágzásának előmozdítása érdekében.

A kínai külügyminisztérium épp a Philadelphia Zenekar első kínai látogatásának 50. évfordulójára emlékező koncert estéjén jelentette be, hogy Hszi elnök pár nap múlva találkozik amerikai kollégájával, Joe Bidennel, és részt vesz az APEC vezetőinek 30. csúcstalálkozóján San Franciscóban.

2023. 11. 13.

(Zhou Huiwen-China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930