Kezdőlap » Kína diplomáciai politikája az USA-val: változtatásokkal békés fejlődés
Hírek

Kína diplomáciai politikája az USA-val: változtatásokkal békés fejlődés

A kínai–amerikai kapcsolatok keresztúthoz értek, a nemzetközi helyzet is gyökeresen változik.

Hszi Csin-ping kínai államelnök november 14-17. között hivatalos amerikai látogatása alkalmával találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, és részt vesz az Ázsiai–csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vezetőinek 30. nem hivatalos csúcstalálkozóján.

A Kínai Külügyminisztérium szerint a két ország viszonyának stratégiai, átfogó és irányítható kérdéseiről, a világbékéről és a világ fejlődéséről fog elmélyült kommunikációt folytatni a kínai és az amerikai állami vezető.

Hszi Csin-ping sokszor elmondta már, hogy a kölcsönös tisztelet, a békés együttélés és az együttműködés a kínai–amerikai kapcsolatok fejlesztésének alapjai. Ezek közül a kölcsönös tisztelet a legjelentősebb.

A két ország viszonyának jelenkori nehézségei abból származnak, hogy az Egyesült Államok nem tudja fenntartani a kölcsönös tiszteletet. Idén a második félévtől kezdve amerikai politikusok és üzletemberek jöttek Kínába, akik közül többel találkozott is Hszi. Csak novemberben az USA 22 államának tisztviselői érkeztek Kínában. Az Egyesült Államok a kölcsönös tisztelet jelét mutatja.

Kína soha nem utasítja el az együttműködés lehetőségét, de ennek az az előfeltétele, hogy nem lehet nyomást gyakorolni egymásra, miközben együttműködik a két ország. A két nagyhatalom viszonyának romlása csak katasztrófát hozhat a világnak.

Kína több mint ötezer éves múltra visszanyúló történelemmel rendelkezik, és a civilizációja mind a mai napig folyamatosan fejlődik. Az Egyesült Államoknak pedig jelentős modern civilizációt teremtett. A két ország sikere azt mutatta, hogy minden országnak megvan a saját korszerűsítési módszere. Kína és az Egyesült Államok terrorizmus és pénzügyi válság elleni együttműködései már bizonyították, hogy a két nagyhatalom összefogásából hasznot húzhat a világ.

A kínai államelnök hangsúlyozta, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok helyes kezelése szorosan kapcsolódik a világ sorsához, a két országnak megfelelően kell megoldania a kérdést. A világ is izgatottan várja az USA választását San Franciscóban.

(Wang Yuzhe – China Media Group)

2023. november 15.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930