Kezdőlap » Hszi Csin-ping beszédet tartott az APEC CEO csúcstalálkozón San Franciscóban
Hírek

Hszi Csin-ping beszédet tartott az APEC CEO csúcstalálkozón San Franciscóban

Helyi idő szerint november 16-án délelőtt Hszi Csin-ping kínai államelnök írásbeli beszédet tartott az APEC CEO csúcstalálkozón az amerikai San Franciscóban.

Hszi ez alkalommal kijelentette, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térség nem szabad, hogy a geopolitikai rivalizálás küzdőtere legyen, és még kevésbé sodorható egy új hidegháborúba vagy táborokon alapuló konfrontációba.

Hszi emlékeztetett, hogy az első APEC-csúcsot 30 évvel ezelőtt rendezték, s része volt abban, hogy a régió gyors fejlődési szakaszba lépett, majd a világ növekedési központjává vált. Hszi szerint a nyitás, az elfogadás, a kommunikáció és a fejlesztésre összpontosítás voltak a régió jellemzői.

A kínai államelnök elmondta, hogy a világ a változások új szakaszában van, így felmerül az évszázad kérdése: merre halad az APEC a következő 30 évben. Hszi Csin-ping az APEC létrehozásának eredeti célját hangsúlyozta.

A kínai államelnök az ENSZ Alapokmányának védelmét hangoztatva párbeszédre és együttműködésre hívott fel a régión belül. Úgy vélte, hogy a térségnek fenn kell tartania a nyitást, elő kell mozdítania a szabadkereskedelmi zónának létrehozását, elő kell mozdítania a gazdaság integrálását, és előnyös, nyitott gazdaságot kell építenie. A kínai államelnök a digitális, okos és zöld fejlődést is hangsúlyozta.

Hszi Csin-ping a kínai gazdaságról szólva megállapította, hogy idén a kínai gazdaságot folyamatos felépülés jellemezte, stabilan és magas minőségben fejlődik, s a világgazdaság legnagyobb motorja. Kína a rendszer, a piac, az ipar és a tehetségesek előnyeivel rendelkezik, amelyekre alapozva megvalósítható a hosszú távú fejlődés az országban.

A kínai államelnök ígéretet tett a még nagyobb nyitásra, szerinte egy piaci, törvényes és nemzetközi üzleti környezetet hoznak létre, ahol egyenlő jogok illetik meg a külföldi befektetőket.

„Üdvözöljük a globális vállalatok részvételét a kínai korszerűsítés folyamatában, részesedjenek Kína magas minőségű fejlődésének lehetőségeiből!” – jegyezte meg Hszi.

(Wang Yuzhe – China Media Group)

2023. november 16.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930