Kezdőlap » Kína állásfoglalása a palesztin–izraeli konfliktus megoldásáról
Hírek

Kína állásfoglalása a palesztin–izraeli konfliktus megoldásáról

A Palesztina és Izrael közötti konfliktus számos polgári áldozatot követelt, és súlyos humanitárius katasztrófához vezetett.

Az ENSZ Alapokmánya szerint a Biztonsági Tanácsé az elsődleges felelősség a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért. Erre tekintettel Kína a következő javaslatokat terjeszti elő:

AP Photo/Amr Nabil

1. Átfogó tűzszünet és a háború beszüntetése. Az érintett feleknek komolyan végre kell hajtaniuk az ENSZ-közgyűlés és a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait, és haladéktalanul végre kell hajtaniuk a tartós humanitárius fegyverszünetet.

2. A civilek hatékony védelme. A Biztonsági Tanács határozata megköveteli minden féltől, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeit és védje meg a civileket. Meg kell állítani a polgári lakosság elleni minden erőszakos támadást és a nemzetközi humanitárius jog megsértését, és el kell kerülni a polgári létesítmények elleni támadásokat.

3. A humanitárius segítségnyújtás biztosítása. Humanitárius segélycsatornák létrehozása Gázában, és gyors, biztonságos, akadálymentes és fenntartható humanitárius hozzáférés biztosítása a súlyosabb humanitárius katasztrófák megelőzése érdekében.

4. A diplomáciai közvetítés fokozása. A Biztonsági Tanácsnak el kell látnia az Egyesült Nemzetek Alapokmánya által rábízott jószolgálati és közvetítői szerepét, meg kell követelnie az érintett felektől a visszafogottságot, és meg kell akadályoznia a konfliktus kiterjedését.

5. Politikai megoldás keresése. A Biztonsági Tanács határozatai és a nemzetközi konszenzus szerint a palesztin kérdés megoldásának alapvető módja a „kétállami megoldás” megvalósítása. Teljes függetlenséggel és szuverenitással rendelkező palesztin állam létrehozása az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálem fővárosával. A Biztonsági Tanácsnak elő kell segítenie a „kétállami megoldás” újraindítását, és elő kell segítenie a palesztin kérdés átfogó, igazságos és tartós megoldását. A Gáza jövőjére vonatkozó bármilyen intézkedésnek tiszteletben kell tartania a palesztin nép akaratát és független döntéseit, és nem lehet semmilyen döntést rájuk kényszeríteni.

(Hao Yue – China Media Group)

2023. november 30.

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930