Kezdőlap » A CMG exkluzív interjúja a volt etióp elnökkel
Hírek

A CMG exkluzív interjúja a volt etióp elnökkel

Mulatu Teshome volt etióp elnök több mint 10 évig tanult Kínában a 70-es és a 80-as években, doktori fokozatot szerzett a Pekingi Egyetemen, és máig nagyon jól beszél kínaiul. Nemrégen Mulatu Teshome Guangzhouban exkluzív interjút adott a CMG-nek, amelyben elmondta, hogy tanúja volt a kínai reform és nyitás teljesítményeinek. Teshome Kína tapasztalataiból tanulva fejlesztette országát, s elmondta, hogy az afrikai országok készek Kínával együttműködni, hiszen a Kínával fenntartott együttműködéseknek nincsenek előfeltételei. Részletek az interjúból.

Zou Yun – a CMG tudósítója:

Dicsérte Kína fejlesztési megközelítését, ami példaként szolgálhat Etiópia saját fejlesztésének. Ön szerint a kínai módszerek és megoldások miért hasznosak és inspirálók? 

Mulatu Teshome – volt etióp elnök:

Az objektív valóság, amelyben Kína a múltban és a jelenben van, teljesen más, mint amelyben Etiópia van most. A kínai tapasztalatok megtanulásakor nem lehet mindent másolni, de referenciát vehetünk belőle. A jó referencia a tervünk alapja. Kínában ötéves terveket dolgoznak ki, Etiópia számára ez a terv lehet 3 éves, lehet 10 éves is, de Etiópia objektív valóságán kell alapulniuk. Az egyik dolog, amit Etiópia tanult, az, hogy reális és emberközpontú legyen, az emberek érdekeit szem előtt kell tartanunk, és biztosítanunk kell, hogy az emberek részesüljenek a reformokból. Ha ez nem valósul meg, és még mindig szegények vagyunk, akkor az nem igazi reform. Vegyük példaként Kínát. Láttam a kínaiak életszínvonalát a 70-es és a 80-as években, amikor hallgató voltam itt. Minden kínai nagyon egyszerű életet élt, mindenki biciklizett. És amit most látok, ha jól emlékszem, 1000 kínai közül 300-nak van autója, ez az én benyomásom. Ezért az emberek részesültek a reformból és a modernizációból, így az emberek támogatják a kormányt, az emberek és a kormány együtt fog működni. Ha a tervnek nincs előnye, akkor az vesztett ügy.

Zou Yun:

Az elmúlt néhány évben az Övezet és Út kezdeményezés keretében megvalósuló projektek, mint például az Addisz-Abeba–Dzsibuti-vasút kézzelfogható előnyökkel jártak az etióp iparosítás és urbanizáció számára. Doktor Teshome, Ön hogyan tekint erre a kezdeményezésre?

Mulatu Teshome:

Az Addisz-Abeba-Dzsibuti vasút nagyon jó folyosót nyitott Etiópia korszerűsítéséhez. Ha Etiópia a két város közötti vasút folyosó mentén, a több mint 600 kilométeres vasút mentén levő ipari és szabadkereskedelmi övezetek megnyitására összpontosít, akkor ez egy igazi nagy vasúti folyosó. Erre felkészültünk, hiszen ezt akarjuk.

Zou Yun:

De vannak olyan vádak, azt hiszem, Ön is hallott arról a vádról, hogy ezek a projektek néhány afrikai országot eladósítottak vagy feltételei vannak. Ön hogyan reagál ezekre az állításokra?

Mulatu Teshome:

Egyáltalán nem értek egyet velük. Tudom, hogy egyesek ezt mondják, de ők Afrikának nem adnak egy fillért sem, nem adnak egy fillért sem a befektetésünknek és a finanszírozásunknak, különösen olyan fontos projektekhez, mint például az utak, a vasutak és a kikötők fejlesztése. De amikor Kínától kapunk támogatást, azt mondják, „ne fogadd el, mert adósságcsapdába esel”. De ez valójában nem adósságcsapda. Szükségünk van erre a projektre, de nincs pénzünk. (Együtt dolgozunk azokkal,) akik adnak nekünk pénzt országunk fejlesztésére. Igen, ma ez adósság, de holnap visszafizethetjük, mert reméljük, hogy a projektek nyereségesekké válhatnak. És ha van nyereség, akkor az azt jelenti, hogy extra pénzünk van az adóság kifizetésére.

2023. 12. 18.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031