Kezdőlap » Mit mondott Wang Yi a Blinkennel tartott találkozón?
Hírek

Mit mondott Wang Yi a Blinkennel tartott találkozón?

Június 19-én Wang Yi, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Külügyi Bizottságának igazgatója Pekingben találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Wang Yi elmondta, Blinken külügyminiszter kínai látogatása döntő pillanatban történt, amikor választani kell, hogy párbeszédet vagy konfrontációt, együttműködést vagy konfliktust akarunk. A történelem előrehalad, ahogy a kínai–amerikai viszony is. A két félnek meg kell fordítania a kínai–amerikai viszony lefelé irányuló spirálszerű tendenciáját és vissza kell térnie az egészséges pályára, s együtt kell megtalálni a helyes utat, hogy harmóniában éljen a két fél egymással.

Wang Yi hangsúlyozta, hogy azért van mélyponton a kínai–amerikai viszony, mert az Egyesült Államok téves felfogással rendelkezik Kínáról, téves politikát dolgozott ki Kína ellen. Ami a legfontosabb, hogy a két ország teljes mértékben megvalósítsa a Hszi Csin-ping kínai államelnök és Joe Biden amerikai elnök Bali szigeti találkozóján elért konszenzust.

Wang Yi megmagyarázta Kína fellendülésének történeti logikáját és tendenciáját, bemutatta a kínai modellű modernizáció jellegzetességeit és az egész folyamatú népi demokráciát az amerikai delegációnak, szorgalmazva, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad megítélni Kínát a saját fejlesztési tapasztalatai és a nyugati nagyhatalmak fejlődési pályája alapján, és hogy hagyja abba a „kínai fenyegetés” hangoztatását. Emellett az USA-nak fel kell oldania az egyoldalú szankciókat Kína ellen, abba kell hagynia a kínai technológiai fejlesztés elnyomását. Wang Yi hangsúlyozta a tajvani kérdésben való amerikai hozzáállás fontosságát is a két ország közötti egészséges kapcsolat fenntartása számára.

2023. 06. 19.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. június
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930