Kezdőlap » A CMG exkluzív interjúja a zambiai elnökkel
Hírek

A CMG exkluzív interjúja a zambiai elnökkel

Hakainde Hichilema zambiai elnök 6 nap alatt ellátogatott Jiangxi, Fujian, Guangdong tartományokba és Pekingbe, hogy megismerje Kína fejlődésének történetét, 25 tárgyaláson vett részt és 6 együttműködési megállapodást írt alá.

Ő a „kirakós darabjainak” nevezi az állami történelmet, a kétoldalú kapcsolatokat, a Dél-Dél együttműködéseket és a globális kormányzást, hangsúlyozva, hogy a világnak szüksége van egységre és koordinációra. Hakainde Hichilema a közelmúltban exkluzív interjút adott a China Media Groupnak. Részletek következnek az interjúból.

Li Tongtong (a CMG tudósítója):
Kína kész megosztani iparosítási tapasztalatait az afrikai országokkal. Mennyire fontos az iparosítás az afrikai országok számára? Ön szerint milyen szerepet játszhat Kína ebben a folyamatban?

Hakainde Hichilema zambiai elnök:
Nagyon fontos. Most fel kell gyorsítanunk a gazdasági fejlesztést, és javítanunk kell az afrikai emberek társadalmi életét és általános életminőségét. Mivel az iparosítás nemcsak nyersanyagok kivonását teszi lehetővé, hanem hozzáadott értékű termékekké is feldolgozza őket. Ez több gazdasági tevékenységet jelent. Azt is jelenti, hogy elegendő erőforrásunk van ahhoz, hogy gyermekeinket iskolába küldjük, és ingyenes oktatást vezessünk be. Én is ennek a rendszernek a terméke vagyok. Faluból származom, és most elnökként, államfőként és a zambiai nép szolgájaként ülök itt. És ez főként egy eszköznek, egy befektetésnek és egy örökségnek köszönhető, az oktatásnak. Emellett az iparosítás üzleti lehetőséget is jelent az értékláncban. Mindezt nagyrészt az iparosítás vezérli. Ne feledje, hogy Kína maga alapvetően nyersanyag alapú ország, de mostanra ipari gazdaság lett. Nézze meg a növekedési ütemét, az életszínvonal változását, és a folyamatosan növekvő egy főre jutó jövedelmet, mindezt az iparosítást vezérli.

Li Tongtong:
Ön szerint az Övezet és Út kezdeményezés milyen lehetőséget és eredményeket hozott a zambiai fejlődésnek az elmúlt 5 évben?

Hakainde Hichilema zambiai elnök:
Autópályákat és zöld energián alapuló infrastrukturális létesítményeket építünk, és most tárgyaljuk a Tanzánia és Zambia közötti vasút korszerűsítését. A már befejeződött Kafue-szurdok alsó vízerőmű 700 megawatt villamos energiát tud termelni. Ez Zambia része az Övezet és Útban, ami nagyszerű kezdeményezés. Szerintem óriási együttműködési lehetőségek vannak a kétfél között, ezért remélem, hogy a kezdeményezést tovább folytatjuk. Ez a kezdeményezés nem okoz fenyegetést semelyik országnak. Egyesek úgy gondolják, hogy ha valaki részt vesz a kezdeményezésben, akkor ellenez más kezdeményezést. De mi nem így gondoljuk. Zambiában van egy gyakran használt szó, az „áramszünet”. A múltban nagyon gyakori volt az áramszünet nálunk, de most legalább az állami áramhálózat felhasználói megszokták az otthoni folyamatos áramellátást. Persze ezt nem vesszük természetesnek, hanem a zambiai–kínai együttműködésnek köszönjük. Jelenleg az átfogó stratégiai együttműködési partnerségre emeltük a kétoldalú kapcsolatunkat, hogy bővítsük az együttműködéseket.

 

2023. 09. 25.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930