A pu’er tea különleges kínai teafajta, amelyet a Jünnan tartományi Pu’er város közeli hegyekben kezdtek 100 évvel ezelőtt termelni, innen a neve is.
Mint közismert, a bor, a kávé és a tea a világ három fontos itala. Az első kettő termelőterületei közül már korábban is vettek fel a természeti világörökségek közé. Szeptember közepén az ENSZ 45. Világörökségi Konferenciáján jóváhagyták, hogy Pu’er Jinmaishan ősi teatermelő terület felkerüljön a természeti világörökségek közé, ezzel megszületett az első teával kapcsolatos természeti világörökség.
Korábban már 10 bor- és 2 kávétermelő területet vettek fel a természeti világörökségek listájára. Most, hogy az emberiség által legrégebb óta fogyasztott italt, a teát termelő Pu’er Jinmaishan területet természeti világörökséggé minősítették, a teát elismerték az emberi civilizáció egyik kiemelkedően fontos eredményének. Jingmaishan hegyi területen jelenleg öt ősi teatermelő terület, kilenc falu és három erdőterület van. Pontosan ez Pu’er Jinmaishan ősi teatermelő terület különlegessége, itt erdei területen termelnek teát, ugyanakkor nem károsítják a természetet.
Chen Yaohua, a Pekingi Egyetem Világörökségeket Kutató Központjának igazgatója elmondta, Jingmaishan teatermelésének legfontosabb titka az, hogy a helyiek a házak melletti földeken ültetnek teafákat, a házak pedig erdős területeken vannak. Az erdei körülmények segítenek abban, hogy a teafákat nem károsítják a rovarok.
2023. 09. 25.
(China Media Group)
(x)
Add Comment