Kezdőlap » Honduras felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal
Információk

Honduras felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal

Megszakította Honduras a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és ezentúl a Kínai Népköztársaság kormányát ismeri el „az egyetlen olyan legitim kormánynak, amely egész Kínát képviseli” – jelentette be helyi idő szerint szombaton a közép-amerikai ország külügyminisztériuma.

A tárca közleménye szerint Xiomara Castro elnök elrendelte, hogy tájékoztassák Tajvant a diplomáciai kapcsolatok megszüntetéséről. A CCTV kínai állami televízió arról számolt be vasárnap, hogy Honduras felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, Csin Kang kínai és Eduardo Enrique Reina hondurasi külügyminiszter aláírta az erről szóló megállapodást Pekingben.

Joseph Wu tajvani külügyminiszter röviddel a bejelentés után arról beszélt, hogy a hondurasi kormánynak „mindig is illúziói” voltak Pekinggel kapcsolatban, Peking pedig folyamatosan „csábítgatta” őket. „A hondurasi kormány óriási összegű gazdasági segítséget kért, és összehasonlította a tajvani és a kínai árakat” – jegyezte meg Wu. Segélyprogramokról sem a kínai, sem a hondurasi sajtóban nem tettek említést.

Xiomara Castro március 14-én jelentette be, hogy felveszi a hivatalos kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, a lépés a 2022 januárjában hivatalba lépett államfő egyik kampányígérete volt. A külügyminiszter, aki nem sokkal később Kínába látogatott, hogy a diplomáciai viszony létesítéséről tárgyaljon Pekinggel, korábban azzal indokolta a váltást, hogy Tajvan nem tud több segélyt biztosítani Honduras számára, pedig az országnak hatalmas szüksége van rá. Honduras az egyik legszegényebb latin-amerikai ország, adósságállománya eléri a húszmilliárd dollárt. Tajvannak hatszázmillió dollárral tartozik.

Joseph Wu vasárnap közölte, azonnal leállítják a Hondurasszal eddig fenntartott együttműködési projekteket, és bezárják nagykövetségüket Tegucigalpában. A nagykövet visszahívását Tajvan már csütörtökön bejelentette.

Tajvan ma már csak 13 országgal tart fenn formálisan diplomáciai kapcsolatokat, többnyire közép-amerikai, karibi és csendes-óceáni fejlődő országokkal. Caj Ing-ven tajvani elnök jövő héten tíznapos amerikai körútra indul, hogy megerősítse országa kapcsolatait Belize-zel és Guatemalával, és rövid kitérőt tesz az Egyesült Államokba is.

2023. Március 28.

(MTI)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031