Kezdőlap » Se egy profi játékos, se élő közvetítés mégis több ezren követik ezt a kosárlabda bajnokságot Kínában
Történetek

Se egy profi játékos, se élő közvetítés mégis több ezren követik ezt a kosárlabda bajnokságot Kínában

Hatalmas üdvrivalgás, félidei műsor, tömött lelátók. A hangulat alapján azt hihetnénk, hogy egy NBA meccsen vagyunk, de közel sem. Még csak nem is a CBA ( Kínai Kosárlabda Szövetség) rangadóján, hanem egy sokkal kisebb, a szurkolók által elnevezett kínai kosárlabda bajnokságról van szó: A VBA-ről.

A kínai netezők adták a jól csengő nevet ennek a vidéki kosárlabda eseménynek: a VBA a „Village Basketball Association” rövidítése, azaz a Falusi Kosárlabda Szövetség.

A VBA mérkőzések Taijiang megye Taipan falujában kerültek megrendezésre, ahol a Miao etnikum is él. Minden évben a hagyományos Chixin Fesztivált ünneplik a helyiek, a kultúra szépsége és a programok sokszínűsége miatt pedig rendkívüli népszerűségnek örvend. Az esemény központi eseménye egy kosárlabda verseny, ahol a helyi falvak és városok játékosai minden erejüket beleadva küzdenek a pályán, a zsúfolt közönség tapsa pedig az égig szól.

A meccseken a Miao kultúra kiemelt szerepet kap. Például, a kommentátor a mandarin nyelv és a Guizhou dialektus mellett a Miao nyelvet is használja. A szünetek alatt a Miao stílusú éneklés és tánc látható általában, a verseny nyereményeként pedig helyi mezőgazdasági termékek kerülnek kiosztásra. Az idei nyertesek ludakat és rizst is vihettek haza magukkal az érmek és az ezüst korona mellett.

A helyiek szerint a Chixin Fesztivál idején történő kosárlabda mérkőzések hagyománya közel 100 évre nyúlik vissza. Az elmúlt években a létesítmények jelentősen fejlődtek, és egyre többen vesznek részt a versenyeken.

Az infrastruktúra fejlődése és az események népszerűsége, Kína tudatos vidékfejlesztési politikájának köszönhető. 2012 óta a kormány célzottan segíti a vidéki területek feltörését, mind gazdaságilag, mind a kulturálisan.

2023. Március 28.

Forrás: Discover Guizhou

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031