Kezdőlap » Hszi Csin-ping cikke az orosz médiában
Hírek

Hszi Csin-ping cikke az orosz médiában

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívásának eleget téve Hszi Csin-ping kínai államelnök március 20-án megkezdte oroszországi látogatását. A vizitet megelőzően a Russian Gazette című orosz lapban és a RIA Novosztyi hírügynökség honlapján közölték Hszi „Határozottan lépjünk előre, nyissunk új fejezetet a kínai-orosz baráti együttműködésben és a közös fejlődésben” című cikkét.

Hszi írásában emlékeztet rá, hogy Kína és Oroszország szomszédai és átfogó stratégiai együttműködési partnerei egymásnak; mindketten a világ nagyhatalmai, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, akik független külpolitikát folytatnak, és egymáshoz fűződő kapcsolataikat diplomáciai prioritásnak tekintik. Hangsúlyozta, hogy Kína és Oroszország fenntartja a kölcsönösen előnyös együttműködések koncepcióját, nem köt szövetséget, nem konfrontálódik, s kapcsolatuk nem irányul egyetlen harmadik fél ellen sem. Hszi utalt rá, hogy a kétoldalú kereskedelem volumene tavaly meghaladta a 190 milliárd amerikai dollárt, ami 116%-os növekedést jelent a 10 évvel ezelőtti szinthez képest, Kína az elmúlt 13 egymást követő évben Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere volt.

Hszi kijelentette, hogy egy békés, biztonságos, virágzó, nyitott, toleráns, tiszta és szépséges világ létrehozása egyre több ország közös kívánsága. A nemzetközi közösség nagyon is tisztában van azzal, hogy nincs felsőbbrendű ország a világon, az országok kormányzását tekintve nincs univerzális modell, és nincs olyan nemzetközi rend, amelyről egyetlen ország dönthet – fogalmazott az államfő.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Hszi elmondta, hogy Kína az ügy lényegét tekintve objektív és méltányos álláspontot képvisel, békét és tárgyalásokat sürget. Az államelnök felidézte, hogy Kína nemrégiben kiadta a „Kína álláspontja az ukrán válság politikai megoldásáról” című dokumentumot, amely a felek aggályait figyelembe véve megfogalmazza a nemzetközi közösség „legnagyobb közös osztóját” az ukrán válság kérdésében, és konstruktív szerepet játszik a válság enyhítésében, valamint a politikai megoldás előmozdításában.

Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy aki szeretné jól kezelni a világ ügyeit, annak először is a saját ügyeit megfelelően intéznie. Mint mondta, a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt a kínai nép a modernizáció kínai modelljével előmozdítja a kínai nemzet nagy megújulását. Kijelentette, a modernizáció kínai modellje hatalmas méretű modernizációt jelent, olyat, amelyben közös jólét valósul meg, ahol az anyagi és a szellemi civilizáció, az emberek és a természet harmóniában vannak, következetesen békés fejlődést követnek. A jövőben Kína továbbra is törekszik a minőségi fejlődésre, bővíti a magas szintű nyitást külföld irányába, amiből a különböző országok, köztük Oroszország biztosan profitálhatnak – fogalmazott a kínai államelnök.

2023. március 20.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031