Kezdőlap » Hszi Csin-ping és a zöld fejlődés Kínában
Hírek

Hszi Csin-ping és a zöld fejlődés Kínában

Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár egy ízben azt találta mondani: „Ha a környezet elpusztul, az emberek elveszítik azt az alapot, amelytől túlélésük és fejlődésük függ”. Hszi Csin-ping hosszú távra előretekintve irányít, és személyesen is kiveszi részét az ökológiai civilizáció építésének támogatásából, az ökológiai fejlődés és a környezetvédelem előtérbe helyezésének faladataiból.

Mára a Párt és az egész társadalom konszenzusra jutott a kérdésben, és cselekvésének alapgondolata, hogy legyenek „tiszta vizek, zöld hegyek és arany- és ezüsthegyek”. Lassan kibontakozik egy gyönyörű jövőbeli kép, amely zöldebb hegyekből, tisztább vizekből, kékebb égboltból és egy élhetőbb környezetből áll.

A Fujian tartományi Changting megyében a Talaj- és Vízvédelmi Tudományos és Oktatási Parkban épp most virágzik a Hszi Csin-ping által több mint 20 éve adományozott kámforfa. A fák az évek tanúi, amelyek az ember és a természet közös történetéről is árulkodnak. „Az elődök fát ültettek, az utódok élvezik az árnyékot. Mindannyian árnyékot élvezők vagyunk, de  fát is kell ültetnünk.” A pártfőtitkár a Kínai Kommunista Párt 18. Országos Kongresszusa óta eltelt időszakban tíz egymást követő évben vett részt önkéntes faültetési programokon a fővárosban.

Hszi – mint a emberek elvárásainak megvalósítására törekvő politikus – az elmúlt 10 év újévi köszöntőiben is világosan kifejezésre juttatta, hogy mennyire fontosak számára az emberek.

A tiszta levegőért folytatott 10 éves küzdelem nyomán immár mindenütt kék az ég és fehérek a felhők az országban. A szisztematikus vízszabályozás eredménye: „tiszta víz, zöld partok, sekély mederben úszó halak”. Takarítás és fűtés, szelektív hulladékgyűjtés, „WC-forradalom” – minden, az emberek által felvetett problémára intézkedés születik, a kérdések a központi kormányzat üléseinek napirendjére kerülnek. A emberek életminősége pedig fokozatosan javul.

Az ökológiai civilizáció építésének hatékonysága attól függ, hogy az mennyire szolgálja az embereket. A kelet-kínai Zhejiang tartománybeli Anjiban a „tiszta vizek, zöld hegyek és arany- és ezüsthegyek” gondolattól, egészen a Saihanba szellemiségének támogatásáig az ott élők elsajátították a környezet javításának programját, és arra törekszenek, hogy a pusztaságot az erdők, a vizet pedig a tengerek csodájává változtassák. A vándorlásnak indult és megmentett yunnani elefántok ügye egy nemzetközi konferencián aratott nagy elismerést. Mint emlékezetes, északra indulva, majd délre visszatérve is melegséget sugároztak a világnak…

2023. március 1.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031