Kezdőlap » Hszi Csin-ping Moszkvában: Kína és Oroszország a világbéke és stabilitás támaszai legyenek!
Hírek

Hszi Csin-ping Moszkvában: Kína és Oroszország a világbéke és stabilitás támaszai legyenek!

Hszi Csin-ping kínai államelnök szerint mind Kína, mind Oroszország elkötelezett országuk fejlesztése és megújítása, a többpólusú világ és a nemzetközi kapcsolatok demokratizálása mellett. Hszi szerint a két országnak tovább kell mélyítenie a gyakorlati együttműködést, és meg kell erősítenie a koordinációt az ENSZ-ben és más multilaterális platformokon; hogy a világbéke és stabilitás támaszai legyenek.

A kínai államelnök hétfőn találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a Kremlben.

Hszi hangsúlyozta, hogy Kína és Oroszország legnagyobb szomszédai és átfogó stratégiai együttműködési partnerei egymásnak, mindkét ország prioritásként kezeli a kétoldalú kapcsolatait.

A kínai-orosz kapcsolatok megszilárdítása és fejlesztése stratégiai döntés, amelyet Kína saját alapvető érdekei és a világban uralkodó trendek alapján hozott meg – szögezte le Hszi.

Putyin szívélyesen üdvözölte Hszi Csin-pinget Oroszországban, és ismét gratulált neki kínai államelnökké történő újraválasztásához.

A két fél összehangolt erőfeszítéseivel az orosz-kínai kapcsolatok az elmúlt években gyümölcsöző eredményeket hoztak különböző területeken, mondta Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország készen áll arra, hogy folytassa a kétoldalú gyakorlati együttműködések elmélyítését, fokozza a kommunikációt és a kooperációt a nemzetközi ügyekben, továbbá előmozdítsa a világ többpólusúságát és a demokratizálódást a nemzetközi kapcsolatok terén.

A két fél mélyreható véleménycserét folytatott Ukrajna kérdéséről is.

Hszi hangsúlyozta, hogy Ukrajna ügyében erősödnek a béke és a racionalitás hangjai, az országok többsége támogatja a feszültség enyhítését, kiáll a béketárgyalások mellett, és ellenzi, hogy olajat öntsenek a tűzre.

Kína nemrégiben kiadott egy dokumentumot az ukrán válsággal kapcsolatos álláspontjáról, amelyben a konfliktus politikai megoldását támogatja, és elutasítja a hidegháborús mentalitást és az egyoldalú szankciókat – emlékeztetett Hszi.

Kína úgy véli, hogy minél több a nehézség, annál nagyobb szükség van arra, hogy teret engedjen a békének, és minél akutabb a probléma, annál fontosabb, hogy ne adjuk fel a párbeszédre irányuló erőfeszítéseket – mondta Hszi.

Putyin elismeréssel szólt Kínáról, amiért az következetesen fenntartja pártatlan, objektív és kiegyensúlyozott álláspontját a kiemelkedően fontos nemzetközi kérdésekben. Oroszország alaposan tanulmányozta Kína álláspontját az ukrajnai kérdés politikai megoldásáról, nyitott a béketárgyalásokra, és üdvözli Kína konstruktív szerepét – fogalmazott az orosz elnök.

2023. március 21.

(China Media Group)

(x)

Időjárás

Budapest Időjárás

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

A Sárkány éve | Zodiákus bélyegkisív-kibocsátás – 2024

IV. Holdsütikészítő Workshop és kínai kulturális nap

Kínai írásjelek és civilizáció kiállítás

„A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd”

Hogy hangzik ugyanaz a vers kínai és magyar nyelven?

Kínai-magyar párbeszéd (II.) – a China Media Group tanácskozása

III. Magyarországi Holdsüti készítő Workshop

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola

A centrumban Kína – Kusai Sándor nagykövet, egyetemi oktató

Kőbányai kínaiak – gazdasági kapcsolatok

A Nyúl éve zodiákus bélyeg – közös bélyegkisív-kibocsátás | 2023

Valutaváltó

Naptár

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031